Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Roger Akelius: ”Vi ska lämna Sverige”

Publicerad: 7 september 2021, 14:36

Roger Akelius har fått nog av regleringar i EU och riktar i stället blicken västerut.

Akelius vill sälja 28 500 hyresbostäder i Sverige, Danmark och Tyskland. Det innebär att Akelius lämnar Sverige efter 27 år, skriver Hem & Hyra.
Det kan dock ta månader innan situationen börjar klarna kring hur det går med planerna, säger Roger Akelius till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Roger AkeliusAkelius

– Vi har inte fått in alla bud än så länge så det går inte att, och jag får inte av legala skäl, säga någonting innan man vet mer, säger Roger Akelius. Han tillägger: 

– Det är mycket annat som kan inträffa. Det är inte så att det bara är rena bud. Det är mycket som är aktuellt.

Roger Akelius skriver i ett mejl till Hem&Hyra att målet är att sälja totalt 28 500 lägenheter. I Sverige rör det sig om 6 000 tusen lägenheter i Stockholm och 4 000 i Malmö. Utöver det vill bolaget sälja 14 000 lägenheter i Berlin, 3 500 i Hamburg, samt 1 000 i Köpenhamn.

– Jag vill inte lämna Sverige. Men tack vare den svenska bostadsbristen får jag ett bra pris för våra svenska hyreshus, skriver Akelius i mejlet till Hem&Hyra. 

Läs även: Roger Akelius: ”De goda tiderna är förbi” 

Akelius fastighetsbestånd i ovanstående städer värderades till ungefär 76 miljarder kronor i den senaste kvartalsrapporten. Siktet är nu inställt på länder utanför EU, som Roger Akelius anser har infört för många regleringar. Han noterar att han nuförtiden helst investerar i England, Kanada och USA eftersom det är mer lönsamt. Pengarna från försäljningen är även tänkta att gå till välgörenhet. 

– Jag är 76 år och vill själv hinna se att vi satsar mer på olika välgörenhetsprogram. Allt ska efterhand gå till välgörenhet, i första hand utbildning. Sedan ska Akelius betala av lån och investera mer i Kanada och England, skriver Akelius till Hem&Hyra.

Akelius ägs till största del av Akelius Foundation med 79 procent av aktierna och 84 procent av rösterna. Andra storägare är Hugo Research Foundation och Grandfather Roger Foundation.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Roger AkeliusAkelius

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.