lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Roger Akelius i stor intervju med Fastighetsnytt. Foto: Emelie Asplund

Roger Akelius: ”De goda tiderna är förbi”

Akelius bedömer att de goda tiderna för uppgradering av fastigheter med omfattande renoveringsbehov är förbi. ”De senaste fem åren har det blivit kraftigare polarisering mot renoveringar”, säger fastighetsmiljardären Roger Akelius till Fastighetsnytt.

Publicerad: 11 december 2020, 11:10

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Marknaden för fastigheter med stort renoveringsbehov har förändrats med åren och Akelius väljer därför att hädanefter fokusera på nybyggda och uppgraderade fastigheter för att nå de finansiella målen.

– Vi bedömer att de goda tiderna för uppgradering av fastigheter med ett omfattande renoveringsbehov är förbi, säger bolagets grundare Roger Akelius, till Fastighetsnytt.

På vilket sätt har renoveringsmarknaden förändrats? 

– De senaste fem åren har det blivit kraftigare polarisering mot renoveringar och uppgraderingar. Jag har fått uttalanden från FN:s representant Leilani Farha om att det strider mot de mänskliga rättigheterna att reparera med profit. 

Konsekvensen blir att politikerna skapar slumområden.

Han säger att även Hyresgästföreningen i Sverige och utomlands är emot renovering.

– Vi har 14 000 bostäder i Berlin och där har den politiska vänstern sänkt våra hyror med 240 miljoner kronor per år. Men att kräva lägre hyror är som att kräva förluster, inte vinster, i förskolan eller vården. Konsekvensen blir att politikerna skapar slumområden.

Läs även: Akelius: ”Vi har rustat för svarta svanen” 

Opinionen har förändrats

Roger Akelius idé har de senaste 25 åren varit att ge kunderna det de vill ha, men upplever att dagens politik i allt högre utsträckning sätter stopp för det. 

– Hem & Hyra skriver att jag uppgraderar lägenheter för feta plånböcker. Det stämmer att vi är nischade på en målgrupp som hellre lägger sina pengar på boendet än annat. Om våra kunder vill ha Mercedes så kan opinionen inte tvinga på dem Trabant.

Akelius tycker att dagens krav är orimliga och säger att det i princip har blivit förbjudet att göra standardhöjande åtgärder och ta betalt för det. 

– Budskapet är att man inte ska bo i en hyreslägenhet om man har pengar. Den som säljer sin villa och flyttar in i en bostad ska heller inte få ha en hiss eller A/C. Det är som att börja kräva billigare taxiresor genom att sluta reparera fordonen.

Staten borde redan nu börja leta efter områden där man kan bygga nya städer som är bättre anpassade efter den senaste utvecklingen.

Men det är en kortsiktig lösning som bara håller i ett par år och på samma sätt saknar han långsiktighet inom politiken. 

– Politikerna försöker mest värva röster med sämre boenden, samtidigt som bostäder blir sämre och sämre om de inte renoveras. Assar Lindbäck, Sveriges främsta nationalekonom, sa en gång att det bästa sättet att förstöra en stad är genom krig och därefter genom hyresreglering.

Upprustningar kostar skjortan

Med tanke på de förändrade förutsättningarna var omstruktureringen i bolaget därför inget svårt beslut för Roger Akelius att fatta. 

– Renoveringar är lika dyrt som att bygga nytt. Det har aldrig varit billigt för oss att göra omfattande renoveringar, säger han. 

Hur kommer ert renoveringsarbete att se ut hädanefter? 

– Vi fortsätter att underhålla och reparera bostäderna löpande, men slutar att installera hissar och dylikt. Vi har därmed avskedat 100 anställda och 500 underentreprenörer i Berlin som ägnade sig åt uppgraderingar. 

Hur skapar ni blandade boendeformer?

– Vi strävar efter att bli bättre för varje år, men har inte som ambition att ersätta Mercedes med billigare lösningar. 

Hur löser man bristen på billiga boenden?

– Billiga bostäder är ett dåligt PR-trick som har myntats av vänstern. För att få billiga bostäder måste man rucka på standarden och välja dåliga material, sämre fönster och linoleumgolv. Men så vill ingen bo. 

Det största problemet enligt honom är snarare att det saknas massor av bostäder för pensionärer som bor i villa, men vill flytta centralt. 

– Akelius har lägenheter i Stockholm och varje gång en blir ledig så får vi omkring 1 200 ansökningar. Bristen på billiga bostäder är med andra ord inte den stora grejen, utan bristen på bostäder överlag. Det finns ett enormt behov av bra bostäder. 

Globala effekter av pandemin

Akelius äger 45 000 hyreslägenheter i storstäder som New York, Boston, Toronto, Paris, London, Berlin, Köpenhamn och Stockholm. Roger Akelius säger att hyresmarknaden fungerar allra bäst i Kanada. 

– Kanada har hög invandring, men erbjuder flyktingar lägre skatt i början och jobb inom i princip ett par dagar. Det är mycket som måste klaffa politiskt för att få en fungerande hyresmarknad. Ju fler regler man har desto svårare blir det. 

Just nu slår covid-19 sönder flygindustrin, taxibolag, hotell och andra branscher.

Även beslut kring coronapandemin kommer att få följder, påpekar Akelius.

– Just nu slår covid-19 sönder flygindustrin, taxibolag, hotell och andra branscher. Men att ge SAS pengar och inte Norwegian är bara dumheter. Det finns bättre lösningar. 

Hur har krisen påverkat Akelius? 

– Väldigt lite. Det har mest påverkat oss i New York där pågående projekt har pausats eftersom personalen inte kan resa till arbetet när trafiken är avstängd. 

Har ni nyttjat de statliga stöden?

– Nej. Vi har inte sökt eller fått något stöd. Jag tycker dessutom att stöd är en dålig princip. Ett land kan inte styras med hjälp av stöd eller bidrag, och det är helt omöjligt att veta vilka bolag som är livskraftiga om två år.

Han tror att dagens vägval kommer att stå Sverige och resten av världen dyrt. 

– Jag tillhör dem som tror att världen ser annorlunda ut om två år. Totala omstöpningar av ekonomin väntar och det skulle inte förvåna mig om turismnäringen halverades, vilket leder till en global omställning med ökad fattigdom och tragedier. 

Läs även: Akelius flaggar för kraftigt reducerad personalstyrka 

Även bostadsmarknaden ruckas

Coronapandemin och distansarbetet har även resulterat i att nya arbetsmetoder har cementerats, vilket även ger effekter på bostadsmarknaden.

– Distansarbetet kommer att fortsätta även efter pandemin. Hos oss har det resulterat i en effektivitetsökning snarare än tvärtom. Men det finns även problem, som att de som bor ensamma blir isolerade, säger Roger Akelius. 

I takt med att allt färre pendlar räknar han också med att bostäderna förflyttas allt längre bort från stadskärnorna. 

– Staten borde redan nu börja leta efter områden där man kan bygga nya städer som är bättre anpassade efter den senaste utvecklingen, i stället för att fortsätta förtäta och bygga ihop.

På Akelius anpassar man organisationen med hjälp av den pågående omstruktureringen som är till fullo implementerad i slutet av 2022. 

– Förändringen kommer att öka intäkterna och förbättra vår prestation även på längre sikt, säger Roger Akelius. 

Akelius räknar med en omstruktureringskostnad på 130 miljoner kronor, men förväntar sig samtidigt en årlig kostnadsbesparing på 420 miljoner de kommande två åren. Vakansgraden kommer att sänkas med 50 procent, vilket ökar intäkterna med runt 250 miljoner kronor.

 


Ämnen i artikeln:

Roger AkeliusAkelius FastigheterCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev