Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Replik: Akademiska Hus

Publicerad: 30 Oktober 2014, 12:00

Kerstin Lindberg Göransson

Stellan Lundström drar i sin åsiktskrönika en rad slutsatser baserade på Akademiska Hus ”strävan efter att likna ett kommersiellt fastighetsbolag när det gäller ekonomisk styrning”.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusKerstin Lindberg GöranssonStellan Lundström

Detta är inte en strävan, utan faktum är att Akademiska Hus har regeringens uppdrag att bedriva verksamheten ”på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning genom en hyressättning som beaktar verksamhetens risk”.

Vårt uppdrag uppdaterades så sent som förra hösten efter en genomlysning av bolaget. I den budgetproposition som nu ligger upprepas detta med ett tillägg som belyser Akademiska Hus möjligheter att äga, bygga och förvalta även studentbostäder. I regeringens uppdragsbeskrivning (2013) anges också att ”Det finns ett antal viktiga motiv för en marknadsmässig grund i hyresprinciperna och lönsamhetsmålet, bland annat för att 1)uppmuntra konkurrens, 2)inte snedvrida förutsättningarna för de lärosäten som inte har Akademiska Hus som hyresvärd, 3)inte ge otillbörligt stöd till lärosätenas verksamhet i strid med bland annat budgetlagstiftning, 4)öka incitamenten till effektivitet, 5) säkerställa att statens fastighetsvärden inte förstörs samt för att 6)bolaget ska kunna upprätthålla ett starkt kassaflöde så att omfattande investeringar i fastigheterna ska kunna genomföras.”

Utifrån dessa förutsättningar arbetar Akademiska Hus för att tillsammans med lärosätena skapa de kunskapsmiljöer som efterfrågas idag och i framtiden.

Kerstin Lindberg Göransson
Vd Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.