Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Bostäder

Renoveringsnota på 165 miljarder kronor

Publicerad: 10 Oktober 2017, 11:57

Susanna Höglund, chef ekonomi- och finans på SABO.

Foto: SABO.

165 000 allmännyttiga bostäder från miljonprogramsåren behöver renoveras. Renoveringstakten har ökat de senaste åren, men i en ny rapport pekas tecken ut på att takten håller på att dämpas.


Ämnen i artikeln:

SABO

165 000 allmännyttiga bostäder från miljonprogramsåren behöver renoveras. Renoveringstakten har ökat de senaste åren, men i en ny rapport pekas tecken ut på att takten kan saktas ned.

2009 renoverade allmännyttan cirka 11 000 bostäder om året. I dag renoveras cirka 20 000 bostäder. Det återstår 165 000 bostäder som behöver renoveras som byggdes under rekordåren 1961-1975, men om den ökade takten håller i sig kommer hela beståndet att vara renoverat inom tio år.

I en ny rapport från branschorganisationen SABO pekas dock flera oroande tecken ut på att det kan ta längre tid än så.

– Vi har kompetens- och kapacitetsbrist i byggbranschen och renoveringarna kräver i stora delar samma yrkeskategorier med många nyproduktionsprojekten. Därför kommer renoveringstakten sannolikt att dämpas, säger Susanna Höglund, chef för Ekonomi och Juridik på SABO.

Enligt SABOs beräkningar innebär de kvarvarande renoveringarna i allmännyttan en kostnad på minst 28 miljarder kronor. Men med den nivån kan bara akuta tekniska brister åtgärdas. Renoveringar som möter krav på till exempel minskad energiförbrukning och bättre tillgänglighet leder till betydligt högre summor. Slutnotan kan landa på 165 miljarder kronor för hela allmännyttan.

– Det är enorma summor och därför utökar SABO samarbetet med HBV, allmännyttans inköpscentral, för att öka transparensen på materialpriser. Vi ser också över möjligheten att underlätta för grossister, installatörer och leverantörer att ta en annan plats i entreprenörskedjan än vad de gör i dag. På så sätt vill vi underlätta för mindre företag att jobba för allmännyttan. Det skulle öka konkurrensen och pressa priserna, säger Susanna Höglund.

Till staten riktar SABO uppmaningen att:

- Lägga moms på bostadshyrorna. Den utgående momsen bör motsvara den lägsta momssatsen som är sex procent. Då kan fastighetsägarna göra avdrag för ingående moms.
- Vidga ROT-stödet till att även omfatta arbetskostnaden för reparation, om- och tillbyggnad i hyreshus.
- Möjliggöra för fastighetsföretag att årligen göra avsättningar till en fond för framtida underhåll på bostäder på samma sätt som avsättningar i dag kan göras till exempelvis en periodiseringsfond.

Fakta:

- Under de så kallade rekordåren 1961–1975 byggdes 1,3 miljoner bostäder i småhus och flerbostadshus i Sverige.
- Av dessa byggdes cirka en miljon under åren 1965–1974, det så kallade miljonprogrammet.
- Antalet lägenheter i rekordårens flerbostadshus uppgår till 800 000, varav 570 000 byggdes under miljonprogrammet.
- Av dessa 800 000 lägenheter ägs 330 000 av allmännyttan. 250 000 av dessa byggdes under miljonprogrammet.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.