Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rekordfå unga har egen bostad

Publicerad: 27 maj 2015, 07:21

Bara 41 procent av stockholmare mellan 20 och 27 år bor i en egen bostad, visar en undersökning av Hyresgästföreningen region Stockholm. Det är den lägsta siffran sedan den första undersökningen gjordes 2001.


Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenStockholm

Bara 41 procent av stockholmare mellan 20 och 27 år bor i en egen bostad, visar en undersökning av Hyresgästföreningen region Stockholm. Det är den lägsta siffran sedan den första undersökningen gjordes 2001. Av dem bor dessutom bara 16 procent i hyresrätt – även det en rekordlåg siffra.

En orsak till detta är att allt fler unga tränger ihop sig i mindre bostäder. I Stockholms stad bor 32 procent i osäkra upplåtelseformer. Dessutom bor allt fler kvar hemma hos sina föräldrar – 28 procent.

35 procent av de som flyttat hemifrån har mindre pengar än vad som enligt Konsumentverkets rekommendation behövs, efter att boendet är betalt. 21 procent av de som flyttat hemifrån får hjälp med kostnaderna.

Sammanlagt är det 88 600 unga vuxna som vill ha en egen bostad i Stockholm, men som saknar det idag. För att tillgodose behovet för dessa skulle det behövas nästan 60 000 nya bostäder. Befolkningen i Stockholm är yngre än i övriga landet, och det råder framför allt brist på hyresrätter – som en stor majoritet tycker är den bästa upplåtelseformen för förstagångsboende.

Undersökningen visar att hälften av de unga vuxna har övervägt att flytta till en annan stad på grund av bostadsbristen eller de höga boendekostnaderna.

Hyresgästföreningen nämner att statliga investeringsstimulanser för bostadsbyggande och sänkta inkomstkrav är politiska initiativ som är bra för unga vuxna. De kommer också med en lista på egna bostadspolitiska förslag:

- Borttagen fastighetsskatt för hyresrätter
- Skattefria underhållsfonder för hyresrätter
- Rot-avdrag till hyresrätter
- Miljöpremie för upprustning av hyresrätter
- Använd de allmännyttiga bostadsbolagen för att se till att alla medborgare i kommunen erbjuds bra bostäder

Opinionsinstitutet Skop har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning vartannat år sedan 1997 om unga vuxna mellan 20 och 27 år och deras boende. Sedan 2001 särredovisas resultatet för Stockholms län. 2015 års undersökning genomfördes mellan 3 februari och 21 mars. Antal svarande i Stockholms län var 1 115. Här kan du ta del av hela undersökningen.

Redaktionen

Källa: Hyresgästföreningen region Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News