Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Regionen: “Vi vill ha med staten i pakten”

Publicerad: 20 mars 2019, 14:30

Riksdagshuset.

Foto: Sveriges Riksdag.

Förra sommaren beslutade riksdagen att Stockholms läns landsting i år blir Region Stockholm och får ett mer övergripande ansvar för regionens tillväxt och utveckling. Första mötet hölls i mars och budskapet var tydligt: Staten behöver titta på hur alla människor som söker sig till regionen ska få en bostad.


Ämnen i artikeln:

Irene SvenoniusLänsstyrelsenRegion Stockholm

Förra sommaren beslutade riksdagen att Stockholms läns landsting i år blir Region Stockholm och får ett mer övergripande ansvar för regionens tillväxt och utveckling. Första mötet hölls i mars och budskapet var tydligt: Staten behöver titta på hur alla människor som söker sig till regionen ska få en bostad.

Region Stockholm beskriver sig själva som “landets näst största parlament, med en budget på över 100 miljarder och ansvar för bland annat sjukvården, kollektivtrafiken och utvecklingen i länet”. I mars samlade regionstyrelsen för första gången ihop näringsliv, universitet och kommuner till en kick-off.

– Vi diskuterade regionala utmaningar och var vi står någonstans i dag, säger regionstyrelsens första ordförande Irene Svenonius (M) till Fastighetsnytt.

Bostäder, infrastruktur, kollektivtrafik, tillväxt och hållbarhet uppges vara regionens viktigaste utmaningar.

– Bostadsfrågan är mest akut och hur företag och människor ska få plats i vår region, säger regionråd Gustav Hemming (C).

Att växa med 30 000–40 000 invånare varje år ställer höga krav på kommunernas bostadsförsörjning, visar även länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät. Läget är extra akut i huvudstadsregionen som hamnar näst sist av totalt elva storstadsregioner i Sverige när det gäller bostadsfrågan och antalet invånare som tycker att det är lätt att hitta en bostad till ett rimligt pris, förklarar Hemming.

– Det är ingen bra plats. Vi ser att inte ens folk med relativt normala inkomster har råd att skaffa sig en bostad.

Trots att alla kommuner i länet är redo att börja bygga mer och uppger sig ha ett underskott på alla typer av bostäder, så räcker inte det.

– Vi vill ha med staten i den här pakten, säger Hemming (C).

Irene Svenonius anser att det från statligt håll bör finnas en tanke om hur alla människor som söker sig till Stockholmsregionen, som är Europas snabbast växande storstadsregion, ska få en bostad. Annars riskerar jobben att landa i andra länder, vilket handelskammaren också har varnat för tidigare.

– Huvudstadsregionen är otroligt viktig i det här sammanhanget. Varannan statlig skatteintäktskrona kommer från Stockholms län. Om vår tillväxt hämmas påverkar det hela Sverige.

Enligt henne råder det efter det första sammanträdet total samsyn i länet och över alla blockgränser om att Stockholmsregionen borde få mer uppmärksamhet av staten, både när det gäller planering och finanser. De faktorer som bromsade bostadsbyggandet i kommunerna mest under förra året var konflikter med allmänna intressen enligt PBL, brist på byggarbetskraft och hårda lånevillkor för privatpersoner, enligt länsstyrelsens enkät.

– Det är även viktigt att staten satsar på transportinfrastrukturen för att regionen ska växa hållbart och inte minskar anslaget som man gjorde förra året. Det är viktigt att människor får rimliga restider till sina arbeten.

Gustav Hemming ansvarar för länsplanen, det vill säga hur staten ska använda 10 miljarder kronor för Stockholms läns trafikinfrastruktur.

– Det sker särskilda samråd med kommuner bara om trafikfrågan. För övrigt arbetar vi med att stärka kommunernas röst gentemot staten och se till att alla, även staten, drar åt samma håll, säger han.

Irene Svenonius hoppas att Stockholmsregionens olika företrädare framöver agerar tillsammans för att uppnå goda resultat och ökad förståelse på den statliga nivån, vilket man är väldigt duktig på i andra delar av Sverige.

– Det kan bero på att de har fått kämpa mer med sin tillväxt, vilket har motiverat dem att ta fram gemensamma prioriteringar. Nu står vi inför en liknande situation och måste också bli bättre på att företräda vår gemensamma hembygd.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.