Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Regeringen satsar 1,6 miljarder på bostadsmarknaden

Publicerad: 12 april 2012, 12:33

Regeringen vill se flera flerbostadshus för att stimulera utbudet på hyreslägenheter.


Regeringen vill se flera flerbostadshus för att stimulera utbudet på hyreslägenheter. På en pressträff i samband med ett besök i bostadsområdet Annedal i Stockholm i dag presenterade de fyra regeringspartiernas ledare den del av vårpropositionen som handlar om bostadsmarknaden.

Fastighetsavgiften ska sänkas med 630 miljoner kronor under nästa år men dessutom föreslår man en förlängd avgiftsfrihet vid nybyggnation av hyreshus. Vinner förslaget laga kraft kommer avgiftsfriheten att vara i 15 år jämfört med de 10 år man har i dag vilket i sin tur kostar 960 miljoner. Den totala kostnaden för staten kommer därför att hamna på 1,6 miljarder kronor.

Regeringen vill även förändra reglerna för uthyrning av privatägda bostäder, bland annat genom en fördubbling av schablonavdraget, ett förslag som enligt utbildningsminister Jan Björklund kan beröra ungefär 20 000 lägenheter. Därtill vill man sänka fastighetsavgifterna för lägenheter i flerbostadshus och ta bort den vetorätt en bostadsförening har vid andrahandsuthyrning.

Intresseföreningen Fastighetsägarna välkomnar förslagen i en kommentar men betonar även att regeringen måste gå vidare för att stimulera nyproduktion av hyresrätter på flera orter.

– Våra medlemmars förtroende för regeringens bostadspolitik har minskat under de senaste åren, men de kommer sannolikt att uppskatta de aktuella förslagen som stärker hyresrätten och möjliggör nya investeringar, skriver Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, i ett pressmeddelande.

Även HSB välkomnar förslagen om sänkt fastighetsavgift och förlängd avgiftsfrihet i nyproduktionen, men anser att det är otillräckliga åtgärder för att öka bostadsbyggandet
– Här krävs det andra och mer kraftfulla åtgärder än vad regeringen presenterar idag. Exempelvis borde man börja med att slopa momsen på bostadsbyggande säger Anders Lago, förbundsordförande HSB, i ett pressmeddelande.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.