Bostäder
Rapport: Investeringsstödet bidrog till fler och billigare bostäder
Publicerad: 22 maj 2023, 08:25
Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen.
Foto: Filippa Ländin
Investeringsstödet har varit en bra åtgärd för att sänka boendekostnaderna och öka bostadsbyggandet. Det framgår av en rapport som Hyresgästföreningen beställt.
Enligt en rapport som utförts av Tyréns på uppdrag av Hyresgästföreningen har investeringsstödet för byggnation av hyresrätter bidragit till ökat bostadsbyggande och sänkta boendekostnader i nyproducerade hyresrätter. Detta motsäger enligt Hyresgästföreningen den kritik som riktats mot stödet från framförallt borgerligt håll, om att pengarna gått till projekt som ändå skulle blivit av och till projekt på orter med liten efterfrågan.
Enligt rapporten har över 50 000 nya bostäder byggts tack vare stödet sedan det infördes 2016 och hyrorna i dessa bostäder är i genomsnitt lägre än i motsvarande bostäder som byggts utan stöd.
Läs också: "Nyproduktionen rasar" – största nedgången för byggandet sedan 90-talskrisen enligt ny rapport
–Det är tydligt att investeringsstödet uppfyllt sitt syfte och att stödets kritiker målat upp en felaktig bild. Faktum är att 60 procent av bostäderna som beviljats stöd inte skulle byggts utan det. För en lägenhet på 70 kvadratmeter som byggts med stödet har månadshyran i genomsnitt blivit 2 000 kr lägre än för motsvarande lägenhet utan stöd. Det är en signifikant skillnad nu när matpriserna rusar och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen, säger chefekonom Martin Hofverberg, i en kommentar.
Vidare konstaterar rapporten att majoriteten av bostäderna som byggts med investeringsstöd har uppförts i växande kommuner.
Läs också: Nya majoriteten i Stockholm ska äga – inte sälja fler samhällsfastigheter
Rapport om investeringsstödet
Har utförts av Tyréns på uppdrag av Hyresgästföreningen i syfte att utreda om investeringsstödet uppfyllt sitt syfte
Metod: Tyréns har använt sig av en kombination av flera analysmetoder. Grundmaterialet utgörs av en databas som Tyréns tagit fram utifrån statistik från Boverket och andra källor, med en förteckning över samtliga beviljade projekt fram till november 2022. För att renodla analysen och bortse från det extrema marknadsläge som har rått sedan 2022 har endast data fram till 31 december 2021 använts. Totalt handlar det om över 1 500 projekt med bland annat fastighetsspecifika uppgifter, stödbelopp, hyresnivå och socioekonomisk status. Till den ekonometriska modellen gjordes en kompletterande intervjustudie med fastighetsägare.
Källa: Hyresgästföreningen