Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rapport: Dålig krisberedskap i bostäder oroar svenskarna

Publicerad: 8 april 2021, 11:45

Tillgången till dricksvatten vid en längre samhällskris är det som oroar flest personer i Rambolls studie.

Foto: Getty Images

Pandemin har ökat svenskarnas vilja att rusta sig inför framtida kriser och många anser att bostäder behöver anpassas bättre för att klara av kriser. Det visar en ny studie av samhällsutvecklaren Ramboll.


Ämnen i artikeln:

RambollCoronaviruset

Rapporten ”Invånarnas syn på sin egen krisberedskap” är den första i en serie där Ramboll ställer frågor till en invånarpanel om aktuella hållbarhetsfrågor. Den här gången handlar studien om krisberedskap.

Läs även: Generativ design kan vara vägen ur krisen 

Nästan samtliga respondenter i studien, 92 procent, anser att samhället behöver förbättra förutsättningarna för krisberedskap genom fler insatser, och 65 procent efterlyser ökad tydlighet om vad som förväntas av hushållen. 

– Pandemin har ökat invånarnas vilja att rusta sig inför framtida kriser. Just nu finns det ett möjlighetsfönster som inte får missas av alla aktörer som jobbar med beredskapsfrågor, säger Kristina Syk, expert på totalförsvarsfrågor på Ramboll, i en kommentar. 

Grafik: Ramboll

Om det skulle uppstå stora störningar i följande, vilka skulle vara mest problematiska för dig under en samhällskris?

Tillgången till dricksvatten och livsmedel är det som oroar flest.

Grafik: Ramboll

Mer än hälften, 59 procent, uppger sig vara oförberedda inför en längre samhällskris. Många lyfter också boendets vikt i sammanhanget. 62 procent uppger att boendet har stor betydelse för deras krisberedskapsförmåga och 56 procent att bostaden behöver anpassas bättre för att klara av kriser. Det kan exempelvis göras genom gemensamma aktiviteter, förvaring och reservtillgångar.

– Det är tydligt att bostadsfrågan är viktig och bör tas på allvar när det gäller utvecklingen av fastigheter, bostadsområden och hela stadsdelar. Tillgången till dricksvatten är det som oroar allra flest, vilket vi behöver ha i åtanke i samhällsplaneringen, säger Syk. 

Läs även: Arkitekter tar efter finansvärlden – med ny beräkningsmodell

Tillgång till alternativa värmekällor och odlingsbar mark för självhushållning är två andra konkreta åtgärder som nämns i studien. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

RambollCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.