onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Ränteuppgången slår hårt mot nyproduktion - SBAB

Publicerad: 30 november 2022, 06:34

Det råder överskott på nya hyresrätter samtidigt som ränteuppgången har raderat ut underskottet på nya villor i främst Stockholms län. För bostadsrätter råder alltjämt balans mellan utbud och efterfrågan i samtliga tre storstadsområden. Det framgår av SBAB Booli Housing Market Index (HMI) för det tredje kvartalet.

Ämnen i artikeln:

SvepetBostadsrätter

R

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se


I flera av Sveriges större regionstäder har ränteuppgången medfört ett överskott, eller ökat på tidigare överskott, på både nyproducerade bostadsrätter och villor, visar indexet som mäter hur efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till det aktuella utbudet med hänsyn tagen till boendebetalningarna som andel av hushållens inkomster, preferenser för olika boendeformer och flyttmönster mellan kommunerna.

Ränteuppgången ser ut att slå allra hårdast mot nyproducerade villor. Villaindexet stiger i alla tre storstadsområdena och allra brantast i Västra Götalands län som nu för första gången närmar sig ett överskott mätt från indexets startår 2016.

Det tidigare underskottet på nya villor i Stockholms län har försvunnit medan indexet pekar på fortsatt balans mellan efterfrågan och utbudet i Skåne län. I flera regionstäder, som Norrköping och Eskilstuna, pekar indexet på mycket stora överskott på villor. Samma sak gäller för nya bostadsrätter.

Förutom ränteuppgången pekar SBAB på att höga priser på insatsfaktorer har gjort det svårt att justera ner priserna på nya hus i takt med den sjunkande efterfrågan.

När det gäller nya hyresrätter har räntelägets påverkan varit mindre.

– Det är tydligt att ränteuppgången, så här långt, har slagit betydligt hårdare mot efterfrågan på ägda bostäder jämfört med hyresrätter i våra tre storstadsområden men också för riket som helhet. Samtidigt råder, enligt vårt index, redan ett överskott på nya hyresrätter i både Skåne- och Västra Götalands län och trenden går mot överskott även i Stockholms län, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev