Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Proposition för digital planprocess

Publicerad: 23 februari 2018, 09:08

Illustration: Petter Furå.

Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process.


Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

– Det här är den största och viktigaste förändringen vi kan göra för att korta planprocesserna i Sverige. Enhetliga standarder för utformning av grundkartor, detaljplaner och planbeskrivningar kommer göra att kommuner och myndigheter kan jobba både snabbare, till lägre kostnad och mer transparent, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Kommunernas planprocesser är redan i dag betydligt mycket mer digitaliserade än vad de var för några år sedan, men eftersom det saknas nationella bestämmelser om hur de ska utformas arbetar kommuner och myndigheter med processen på olika sätt. Enligt regeringens förslag begränsar det möjligheterna att hantera informationsflöden mellan aktörer på ett effektivt sätt, och fullt ta tillvara digitaliseringens möjligheter till ökad effektivitet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.