tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Projektstart för experimentbostäder

Publicerad: 20 mars 2014, 14:11

AF Bostäder har påbörjat utvecklingsprojektet Bokompakt i Lund. Studentbostäderna som nu uppförs omfattar 22 lägenheter mellan 10 och 40 kvadratmeter. Projektet ska utgöra underlag i en studie kring hur AF Bostäder och andra bostadsföretag kan bygga bättre och billigare.

Ämnen i artikeln:

AF BostäderStudentbostäderLund

Bokompaktlägenheterna är planerade med hjälp av en referensgrupp bestående av studenter. I projektet utvärderas ett flertal aspekter av boendet, bland annat storleken och boendeformen Kompisboende samt hur viktigt studenterna tycker det är med ett billigt boende. Utvärderingen sker i samarbete med en bostadsforskare på Lunds universitet.

Hållbarhet är en viktig del i utvecklingsprojektet Bokompakt.
– Bokompakt är bostäder som ger låg resursanvändning per person, både när det gäller byggandet av lägenheterna och under boendetiden. Exempelvis kräver en liten yta mindre uppvärmning och färre lampor. Vi har valt trä som byggmaterial istället för betong, vilket är bättre för miljön, säger Magnus Cederberg, chef strategisk fastighetsutveckling på AF Bostäder.

För att kunna bygga Bokompakt har AF Bostäder fått dispens från Mark- och Miljööverdomstolen avseende tillgänglighetskraven.
– Det innebär inte att alla våra bostäder kommer att utformas så här, även om regelverket skulle möjliggöra det. Vi fortsätter att bygga studentbostäder utifrån ordinarie byggkrav. För närvarande har vi 370 boenden under produktion. Men faktum är att mindre strikta regler för byggande av studentbostäder skulle skapa bättre förutsättningar för unga på bostadsmarknaden och därmed också gynna bostadsmarknaden i stort, säger Henrik Krantz, vd AF Bostäder.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande AF Bostäder

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev