Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Projekt Stockholmshyra avslutas: ”Bara att beklaga”

Publicerad: 19 oktober 2021, 14:29

De tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad och Hyresgästföreningen har beslutat att avsluta projektet Stockholmshyra. Parterna har inte kunnat nå en slutlig överenskommelse.


Ämnen i artikeln:

FamiljebostäderStockholmshemSvenska BostäderHyresgästföreningen

Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har i fem års tid förhandlat med Hyresgästföreningen Region Stockholm om en systematisk hyressättning mellan de tre kommunägda bostadsbolagen. Projektet Stockholmshyra skulle omfatta cirka 61 000 hyresrätter och tanken var att systematiskt tillämpa det så kallade bruksvärdessystemet, så att likvärdiga lägenheter får likvärdig hyra. 

– Vår ambition har varit att skapa en rättvisare hyressättning med en större förutsägbarhet och tydlighet för hyresgästerna. Det är bara att beklaga att vi inte nådde i mål. Bruksvärdessystemet behöver moderniseras och förhandlingsmodellen mellan parterna behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, vilket vi är fortsatt överens om. Därför kommer arbetet att fortsätta i andra former, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, i ett gemensamt uttalande från bostadsbolagens vd:ar. 

Läs även: Malmö bräcker vallöfte om ungdomsbostäder – men vill se över hyrestak

En överenskommelse om grundläggande principer slöts i december 2018. Sedan dess har parterna arbetat med att kartlägga detaljerna och trots att man varit överens om många delar har man inte helt kunnat komma fram till en gemensam överenskommelse. 

– Projektet har pågått under många år och vi har lagt ner mycket tid och resurser på att få det att fungera. Men på senare tid har vi hamnat för långt ifrån varandra i förhandlingarna för att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet. Därför avslutar vi nu projektet Stockholmshyra. Hyresgästföreningen tror på systematisk hyressättning, som redan är etablerat i över 100 kommuner. Det är rätt väg att gå för att stärka och utveckla dagens demokratiska förhandlingssystem, bland annat för att hålla marknadskrafterna borta från hyressättningen, säger Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Parterna kommer härnäst utvärdera arbetet som genomförts för att säkerställa insikter och lärdomar från projektet kommer till nytta i framtiden. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.