onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Prispress i Finland när coronaeffekten avtar

Publicerad: 28 maj 2021, 12:29

Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem i Lojo, Finland. Foto: Eva Elijas, Liimatainen Sanna

Bostadspriserna har ökat i hela Finland det senaste året, men i betydligt måttligare grad än i övriga Norden. De kommande två åren väntas priserna dessutom att pressas ned av ett ökat utbud.

Ämnen i artikeln:

FinlandHelsingforsÅbo

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Rusningen efter bostäder har varit stor i hela Norden det senaste året, vilket har fått priserna att skena. Allra störst har uppgången varit i Sverige, Norge och Danmark, medan utvecklingen i Finland har varit betydligt mer återhållsam. 

Samtidigt börjar coronaeffekten avta och priserna studsa tillbaka även i Finland. 

– I många områden i stora och medelstora städer har priserna stigit orimligt mycket på kort sikt. Men prisutvecklingen kommer att lugna ner sig efter coronan, kommenterar Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem i Lojo, Finland.  

– De som har köpt en bostad till ett högt pris bör vara förberedda på en viss prisjustering nedåt om de har för avsikt att sälja sin bostad inom de närmaste två åren.

Läs även: Turbulent pandemiår sätter sina spår på den finska bostadsmarknaden

Bostadspriserna dämpas även i takt med att antalet nya bostäder ökar. I mars fanns det 11 364 nya bostäder till försäljning på den finska bostadssajten Etuovi, vilket är 79 procent mer än i december. 

– Trots byggindustrins pessimistiska prognoser för ett år sedan har många byggherrar vågat inleda planering och byggen av nya objekt, samtidigt som åtgången på dem har varit god. 

I huvudstadsregionen och dess kranskommuner såldes 33 procent fler befintliga bostäder i januari–april jämfört med samma period förra året, enligt Etuovi.

– Mars var en toppmånad för bostadsaffärer. Men handeln kommer att avta när utbudet ökar och försäljningstiderna blir längre igen, säger Rantanen.

När det gäller populära områden där efterfrågan är exceptionellt hög men utbudet litet förväntar han sig däremot att priserna även fortsättningsvis kommer att vara höga, oavsett vad som händer på marknaden. 

Läs även: Portfölj på 7 miljarder i sikte – Nyfosa och Brunswick gör gemensam sak i Finland

Prisutvecklingen på bostäder i Finland

• I Åbo har kvadratmeterpriserna stigit med 7,8 procent i februari–april jämfört med samma period 2020, i Tammerfors med 12,6 procent och i Uleåborg med 13,5 procent.

• I Helsingfors har kvadratmeterpriserna stigit med 7,4 procent under årets första kvartal. Enbart i mars steg kvadratmeterpriserna i huvudstadsregionen med 6,5 procent jämfört med i fjol.

 

Källa: Etuovi

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev