Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Politiska klimatet påverkar boendeekonomin

Publicerad: 30 september 2015, 10:15

Det politiska klimatet påverkar svenskarnas boendeekonomi. Stigande bostadspriser, förslag om amorteringskrav och diskussion om slopade ränteavdrag gör att allt fler verkar rusta för framtiden.


Ämnen i artikeln:

Svensk Fastighetsförmedling

Det politiska klimatet påverkar svenskarnas boendeekonomi. Stigande bostadspriser, förslag om amorteringskrav och diskussion om slopade ränteavdrag gör att allt fler verkar rusta för framtiden. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Mer än vad tionde, 12 procent, har ökat sitt sparande och nästan lika många säger att de har börjat amortera mer det senaste året. Många har också valt att omförhandla sin bolåneränta.

– De politiska diskussionerna som förs kring olika bostadsfrågor har skapat en viss oro på marknaden och flera har redan tagit höjd för större utgifter genom ökat sparande och amorteringar. Trots att inget beslutats eller genomförts ännu så uppger var tjugonde svensk att de valt att vänta med sin bostadsaffär på grund av ovissheten. Det resulterar i ett minskat utbud och är det sämsta som kan hända just nu, eftersom det driver upp bostadspriserna och minskar rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare, menar Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

– För att främja en sund bostads- och arbetsmarknad med stor rörlighet och en stabil prisnivå är det tydligt att det måste byggas fler bostäder och att man måste se över de regler som ger tröskeleffekter vid byte av bostad, fortsätter hon.

33 procent av de som äger sin bostad säger att deras boendeekonomi påverkats. Men trots att både amorteringstakt och sparande är högt, är det få som har en buffert för sämre tider eller oväntade utgifter. 27 procent uppger att de har mindre än 10 000 kronor eller inget sparat till oförutsedda utgifter för bostaden.

Redaktionen

Källa: Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer 2015

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.