Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Politisk oenighet kring planerad markaffär i Göteborg

Publicerad: 18 februari 2020, 09:56

Det är marken inom det markerade området i norr som staden vill sälja för att i stället köpa mark i det markerade området i söder.

Foto: Mostphotos / Göteborgs stad

Den politiska majoriteten vill göra en markaffär i Angered som öppnar för att en sprängmedelsdepå får en ny placering i ett område med höga naturvärden. Flera partier är emot planerna.


Ämnen i artikeln:

Göteborg

Det är en majoritet av kommunstyrelsen i Göteborg som föreslår att Göteborgs stad ska köpa en bit mark i Angered och samtidigt sälja en bit mark i en annan del av stadsdelen. 

Läs även: Flera stora projekt uppe för beslut i Göteborg 

Syftet med markaffären är att ge Kruthanssons sprängämnesdepå en ny plats eftersom den behöver flyttas från sin nuvarande adress vid Torsviken.

Bytesaffär 

För att lyckas med flytten måste Göteborgs stad köpa cirka 11,6 hektar mark i Björsared, men fastighetsägaren vill bara sälja om denne som kompensation får köpa en bit mark i en annan del av Björsared för att i framtiden exploatera det området med bostäder. 

Den politiska majoriteten yrkar på att affären ska genomföras. Den planerade utvecklingen av respektive område har stöd i gällande översiktsplan och den skulle ge kommunen en intäkt på drygt 2,2 miljoner kronor.

Oppositionen säger nej

Men flera partiet, däribland MP, V och SD, protesterar. Det gör även den lokala stadsdelsnämnden. Björsared är en dålig placering för störande och farliga verksamheter på grund av närheten till flera skolor är ett argument. Ett annat är att området har höga naturvärden och att det lokala aktörer uttryckt en vilja att utveckla området för företagande och föreningar. 

Den 26 februari behandlar kommunstyrelsen ärendet. Det ska sedan avgöras i kommunfullmäktige.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Göteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.