Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Polisen: Myndighet göder svartkontrakt

Publicerad: 16 februari 2019, 12:00

Illustration: Petter Furå.

Flera hyresvärdar runtom i landet har trappat upp jakten på svartkontrakt, vilket har frigjort hundratals bostäder. Polisen välkomnar insatserna men flaggar samtidigt för allvarliga brister hos socialtjänsten. Lena Holmlund, sektorschef för socialtjänsten i Göteborg, erkänner misstag men slår samtidigt ifrån sig kritiken.


Flera hyresvärdar runtom i landet har trappat upp jakten på svartkontrakt, vilket har frigjort hundratals bostäder. Polisen välkomnar insatserna men flaggar samtidigt för allvarliga brister hos socialtjänsten. Lena Holmlund, sektorschef för socialtjänsten i Göteborg, erkänner misstag men slår samtidigt ifrån sig kritiken.

Ockerhyrorna på andrahandsmarknaden överskred 3 miljarder kronor år 2016, enligt regeringskansliet, och visar inga som helst tecken på att minska, snarare tvärtom. Förra regeringen lämnade därför in en lagrådsremiss om skärpt straff både för säljare eller köpare av svartkontrakt året därpå, vars proposition läggs fram i riksdagen i slutet av mars och eventuellt börjar gälla första maj.

– Jag välkomnar den nya lagen eftersom svarthandeln ofta är en grogrund till kriminalitet, säger Ulf Merlander, polisintendent vid Storgöteborg nordost.

I Göteborg har det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder sagt upp hundratals svartkontrakt för att bekämpa brottsligheten, vilket i sin tur har frigjort bostäder till behövande och alla som står i bostadskön.

Även flera hyresvärdar i Stockholm, exempelvis Botkyrkabyggen, Telge bostäder, Huge bostäder och Stockholmshem, har trappat upp jakten på svartkontrakt.

– Vi har ett nätverk och utbyter erfarenheter sinsemellan för att motverka illegal handel med hyreskontrakt, säger Johanna Tysander, kundservicechef på Botkyrkabyggen.

Hon leder sedan ett år tillbaka Botkyrkabyggens nyinrättade utredningsteam som specialiserat sig på svarthandeln och annat missbruk av hyresrätten. Exakt arbetssätt kan Tysander inte avslöja, men säger att de får in tips från allmänheten varje dag.

– Förra året fick vi runt 400 tips som resulterade i 178 uppsägningar och 60 utredningar som fortfarande pågår.

Botkyrka bedriver en större satsning på brottsförebyggande arbete med målet att tre av fem stadsdelar, Fittja, Alby och Hallunda-Norsborg, ska plockas bort från polisens lista över särskilt utsatta områden senast år 2025.

– Vi samverkar med polisen i syfte att öka tryggheten för våra boende och agerar så fort vi upptäcker brott mot folkbokföringslagen, säger Johanna Tysander.

Ulf Merlander, som bedriver den typen av samverkan med Gårdstensbostäder i Göteborg, förklarar att de som bor i bostäderna ofta blir utnyttjade och hamnar i en minst sagt knivig situation.

– Många är rädda för att ringa polisen vid brott eller hyresvärden för lägenhetsunderhåll. Mer otrygg kan en hyresgäst nog inte bli.

Det handlar i de flesta fall enligt honom om ren och skär business, samtidigt som fastighetsbolagen riskerar att tappa kontrollen om de inte vet vem som faktiskt bor i deras bostäder.

– De borde göra regelbundna kontroller och säga upp olagliga hyresgäster, som bör hänvisas till bostadskön precis som alla andra. Det är viktigt att inte ge någon amnesti, för det skulle trissa upp ockerhyrorna ännu mer.

Johanna Tysander säger att de flesta som omedvetet fallit offer för säljare av svartkontrakt hänvisas vidare till Försäkringskassan och socialtjänsten. Men här ger Ulf Merlander rött ljus.

– Vi vet att socialtjänsten i Göteborg har gett bidrag till svartkontrakt. De säger sig sakna laglig rätt att göra efterforskning om vart pengarna tar vägen. Men då måste den paragrafen ändras.

Det här är en akut fråga som Sverige måste lösa, enligt honom.

– Ingen myndighet ska göda svartkontrakt och bidra till ökad otrygghet i samhället. Det är för mig helt obegripligt att det fungerar så.

Lena Holmlund, sektorschef för socialtjänsten i Göteborg, erkänner misstag.

– Absolut, det har hänt. Oftast när trycket är högt och vi måste hitta en snabb lösning. Om folk då säger sig ha en egen lägenhet över en viss period så kanske vi inte alltid kollar upp det ordentligt. Annars måste vi boka hotell eller vandrarhem åt dem.

Hur försöker ni förhindra utvecklingen?
– Vi har något som heter Störningsjouren i Göteborg, dit grannar kan ringa om de upptäcker något konstigt, som svartkontrakt. Försöket har visat sig vara bra och barnfamiljer har inte hamnat på bar backe, vilket vi var livrädda för i början.

Enligt henne har det bara skett ett fåtal gånger och då har hjälp erbjudits. Hon tillägger att socialtjänsten utöver det har startat olika boenden för barnfamiljer och ungdomar, med stöd och rådgivning om hur man exempelvis hittar en bostad.

Men det löser knappast det övergripande problemet, enligt Holmlund, som därför hoppas att den sociala bostadspolitiken hamnar högt upp på agendan under den här mandatperioden.

– Det är ett resultat av samhällets och övriga instansers misslyckande att folk överhuvudtaget sitter i vår reception med resväskan i handen.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.