Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Planprocessen är inte skurken för bristen på bostäder

Publicerad: 26 augusti 2015, 13:30

Bostadsminister Kaplan gör det. Byggarna gör det. Exploatörerna gör det. Den akademiska världen gör det. De som frågar efter bostäder gör det. Alla frågar varför det tar så lång tid innan bostäder byggs?


Bostadsminister Kaplan gör det. Byggarna gör det. Exploatörerna gör det. Den akademiska världen gör det. De som frågar efter bostäder gör det. Alla frågar varför det tar så lång tid innan bostäder byggs?

Ja, en intressant fråga som har många svar. Men först. Hur går det till när det ska byggas?

Det finns ett stycke mark som skulle kunna fyllas med bostäder. Bristen på mark anser många är skurken i dramat, men det är kanske är värt en egen artikel…

Det görs en marknadsanalys, en bedömning av geografiskt läge och ekonomiska förutsättningar. Av en byggherre eller av kommunen. Detta kan ta olika lång tid, ibland längsta tiden i processen, och kan finna olika former.

Idéerna bakas samman till ett förslag, exempelvis ett nytt bostadsområde. Från kommunens sida ganska vagt i termer av exploateringsgrad och mix av bostäder och andra ändamål. Från byggherrarnas sida ett projektförslag, kanske med lite extra våningar att pruta på i den fortsatta processen.

Nu kommer det som kallas planprocess in. Detaljplanen ger förutsättningar för bebyggelse i många år framåt. Det är ett ansvarsfullt arbete. Plan- och bygglagen (PBL) reglerar dock i mycket liten utsträckning hur processen ska gå till. Däremot har varje kommun med självaktning utarbetat egna rutiner och förfaranden, som ofta innehåller ett antal beslut i olika nämnder. Tittar jag på PBL borde det gå på ett halvår ungefär. Men det gör det sällan eller aldrig.

Jag har haft glädje att arbeta med detaljplaneringen i en förortskommun till Stockholm. Jag har som planchef även varit djupt inblandad i de mer strategiska övervägandena. Och jag vill hävda att projektens tidiga skeden är oerhört viktiga för framgången för ett snabbt byggande och genomförande. Väl förberedda projekt leder till snabbare process.

Jag har ofta förvånats över men också imponerats av den ambition som finns hos alla dem som arbetar i kommunerna, tjänstemän och politiker. Ibland blir det dock lite fel med alla spretiga ambitioner. Koncentrationen ligger inte alltid på de i mina ögon viktiga frågorna utan ofta sker en suboptimering på nog så viktiga men inte avgörande frågor. Och det behövs i och för sig medborgardialoger, politiska avstämningar och utredningar. Men jag tror att kontakterna med dem som ska genomföra bostadsbebyggelsen är viktigare både på ett generellt plan och i det enskilda projektet.

Det finns många inslag i tiden kring stadsbyggande – strategier för miljö, stadsbyggnadsideal, trafikstrategier, kulturmiljöprogram. Detta leder ibland till krav på detaljerade planbestämmelser. Kartor som ser ut som skjutna med hagelgevär med planbestämmelser som tyvärr om något år blir inaktuella.

Viljan att detaljstyra leder dessutom ofta till utdragna planprocesser. Ibland ökar kvaliteten men ofta hittar vi bara bekymrade byggherrar som ska genomföra planerna.

Men låt oss dock inte luras av att titta enbart på planprocessen enligt PBL. Se hela kedjan från ax till limpa. Hitta balansen mellan formell process och effektivitet efter planbeslutet. En generell planutformning klarar alla små och stora förändringar. Låt dem som har ansvaret för genomförandet också påverka planutformningen.

Alltså, framgången för snabbare byggande bostäder kan sammanfattas

- Identifiera vad som är viktigt i projektet för kommunen och byggherren
- Tidig dialog med byggherrar och dem som i övrigt berörs
- Största möjliga flexibilitet i planerna och håll alla särintressen i schack under processen
- Överdriv inte det politiska inflytandet i detaljer
- Skilj inte på planen och genomförandet – se helheten, hitta balansen
- Och förstås bra byggprocesser…

ÅkeAndersson

Åke Andersson
f.d. planchef, numera rådgivare i plan- och byggfrågor

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.