lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Pessimismen tilltar – ännu fler tror på lägre bopriser

Publicerad: 8 augusti 2022, 06:12

Foto: Getty Images

Det är tydligt att ett allt kärvare privatekonomiskt klimat har satt sina spår i hushållens förväntningar, visar SEB:s boprisindikator som ligger på den lägsta rekordnivån sedan finanskrisen 2008.

Ämnen i artikeln:

SEB

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

ND


SEB noterar att pessimismen kring bostadsmarknaden tilltar och har satt kraftiga spår i hushållens boprisförväntningar.

– Det mesta talar för att vi ännu inte sett toppen av inflationen eller räntehöjningarna, vilket kan vara en signal om att ytterligare boprisfall är att vänta under hösten, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Indikatorn, som visar att skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -42 i augusti jämfört med -27 i juli. Av de tillfrågade tror 15 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 24 procent förra månaden, medan 57 procent tror på fallande priser, jämfört med 51 procent föregående månad.

Läs även: Bopriserna faller på bred front – med ett undantag

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 12 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 1,45 procent, upp jämfört med 1,10 procent föregående månad.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev