tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Pappersbruket som blir ny stadsdel

Publicerad: 3 maj 2016, 06:31

Strukturbild över utvecklingen vid Mölndalsån. Bild: MölnDala Fastighets.

Kommunstyrelsen i Mölndal utanför Göteborg tog förra veckan ett formellt beslut om att arbeta fram en ny detaljplan för Forsåkerområdet. På sikt ska området innehålla 3 000 nya bostäder och tusentals arbetsplatser.

Ämnen i artikeln:

Aspelin-Ramm FastigheterByggvestaMölnDala FastigheterPeabWallenstam FastigheterMölndalGöteborg

Kommunstyrelsen i Mölndal utanför Göteborg tog i förra veckan ett formellt beslut om att arbeta fram en ny detaljplan för Forsåkerområdet. På sikt ska området innehålla 3 000 nya bostäder och tusentals arbetsplatser.

Forsåker har sedan 1600-talet varit hem för pappersbruket i Mölndal, invid Mölndalsån. Efter att bruket lade ned 2005 har planerna för en ny stadsdel smitts. I början av mars antog kommunfullmäktige planprogrammet för Forsåker, och nu har man alltså även inlett processen för nya detaljplaner.

Beslutet i kommunstyrelsen gäller den första, och största, detaljplanen för Forsåkerområdet.

– Den andra mindre etappen omfattar området utmed järnvägen och kan sättas igång först när Trafikverket är klar med sin spårstudie. Arbetet med detaljplaner är den formella delen och blir bindande när det gäller utformningen av det framtida Forsåker. Men en nästan lika angelägen process är dialogarbetet Feedback Forsåker som vi nu har startat. Det är inte en formell process men kommer att användas som inspiration för utvecklingen av Forsåker, säger Anders Ohlsson, vd för det kommunala bolaget Mölndala Fastighets AB i ett pressmeddelande.

Konsortium bygger
Utvecklingen av området styrs av just MölnDala Fastighets AB och Mölndals stad som ingår i ett konsortium tillsammans med byggbolagen Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam som tillsammans ska bygga den nya stadsdelen.

Under arbetet jobbar kommunen med medborgardialog. Bild: MölnDala Fastighets.

Under arbetet jobbar kommunen med medborgardialog. Bild: MölnDala Fastighets.

Enligt kommunen gör projektets storlek och komplexitet att arbetet med detaljplaner görs i två etapper. Den första detaljplanen kommer att omfatta Kvarnbygatan, Mölndalsån och industrikärnan. Om det visar sig lämpligt kan även den inledande detaljplanen delas i ett senare skede, enligt kommunen.

– Vi har redan märkt att nyfikenheten är stor över vad det framtida Forsåker kan komma att erbjuda. Intresset finns både bland de som söker en bostad men även bland människor som arbetar med kultur i olika former och inte minst bland näringslivet, säger Anders Ohlsson.

Byggstart är i dagsläget planerad till 2018.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev