Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Över 35 000 lägenheter strandade i syd

Publicerad: 25 november 2016, 13:56

Ytterligare hyresförhandlingarna i Skåne har brutit samman, meddelar Fastighetsägarna Syd som beslutat att stranda förhandlingarna. Totalt berörs 12 600 lägenheter i 20 kommuner i norra Skåne.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna SydHyresgästföreningen

Sedan tidigare har Fastighetsägarna Syd strandat över 23 000 lägenheter i södra Sverige, varav 16 000 i Malmö.

Fastighetsägarna Syd påkallade förhandlingarna om 2017 års hyreshöjning den 31 juli i år. Sedan dess har parterna träffats vid sex förhandlingstillfällen utan att nå en överenskommelse. Fastighetsägarna Syd ville enligt sina slutbud höja hyrorna mellan 1,0 – 1,21 procent. Motbuden från Hyresgästföreningen låg på mellan 0,37 – 0,55 procent.

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Våra slutbud till Hyresgästföreningen motsvarar mellan 65–80 kr för en lägenhet som kostar 6 500 kronor i månaden. Med Hyresgästföreningen motbud kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

− Det är alltid tråkigt och bekymmersamt när man inte lyckas komma överens via förhandlingar. För oss var det inte möjligt att acceptera fastighetsägarnas krav på 1 – 1,2 procent. Det motsvarar inte alls den kostnadsbilden som vi ser framåt och vårt högsta bud ligger långt ifrån deras krav, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Under december kommer hyresgästerna att få besked om hur förhandlingarna kommer att gå till istället. Vid en strandning finns två alternativ, antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så får Hyresnämnden besluta om hyrorna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.