Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Oväntad coronautveckling på bomarknaden

Publicerad: 2 Juni 2020, 13:45

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, Michael Grahn, chefekonom Danske Bank Sverige och Hans Lind, pensionerad professor i fastighetsekonomi.

Foto: SBAB, Danske Bank, Fastighetsnytt, Mostpgotos

Den senaste månaden steg bostadspriserna, en oväntad utveckling med tanke på vårens oro för bostadspriserna kopplat till coronakrisen. Samtidigt menar experter att de senaste 25 årens kraftiga prisuppgång skapar en mildrande effekt nu.


Ämnen i artikeln:

Danske BankBoolibostadspriserHans LindSBAB

Sedan coronaviruset tog sitt grepp om världen har oron för ett ras på bostadsmarknaden fått fäste. Ett mer positivt läge beskrivs nu både i SBAB:s Booli Housing Price Index (HPI) och Danske Banks boprisindikator. 

Den förstnämnda visar att priserna under maj månad steg i hela landet, med undantag för Storgöteborg där de sjönk med 1,5 procent och Stormalmö där de stod stilla. I Storstockholm steg priserna med 0,3 procent. 

Läs även: ”Pandemier och bostadspriser, vad säger historien?” 

– När vi sammanställde siffrorna för april över olika regioner såg vi att vi hade en bred prisnedgång i många av de områden som också hade den största smittspridningen. Det är tydligt att optimismen tilltagit på bostadsmarknaden i maj, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Jag tror dock inte på några stora prisfall.

Han menar att bostadsmarknaden så här långt stått väl emot coronakrisen, men att det är för tidigt att dra slutsatser. 

– Fortsätter arbetslösheten att öka markant och överstiger tvåsiffriga tal i höst, så går det inte att utesluta prisfall igen. Jag tror dock inte på några stora prisfall. Med en tilltagande ekonomisk aktivitet i Sverige under det tredje kvartalet och i frånvaro av en omfattande andra smittspridningsvåg, bedömer jag att bostadspriserna kommer att ha stått stilla under året eller möjligen ökat något när vi den sista december gör bokslut, säger Robert Boije.

Även Danske Banks boprisindikator visar att bomarknaden trots allt verkar ta oron med ro. 

– Vår Boprisindikator visar på gröna skott för Stockholms bostadspriser och botten kan vara passerad. Köparna räds tydligen inte alla orosmoment kopplade till covid-19 och tycks bedöma riskerna på arbetsmarknaden som temporära, säger Michael Grahn, chefekonom Danske Bank Sverige.

Många som även fortsatt har råd

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, menar att kraftiga prisfall i regel hänger samman med att vissa ägare inte har råd att bo kvar och därför måste sälja, och då får acceptera ett väsentligt lägre pris. I kristider är det särskilt viktigt att se både till utbuds- och efterfrågesidan, menar han. 

– De låga räntorna – och möjligheten att skjuta upp amorteringarna – gör dock att få i dag är tvungna att sälja. De som av olika skäl funderar på att sälja kan vänta om de inte får det ”gamla” priset. På köparsidan finns naturligtvis ett visst bortfall när inkomsterna för vissa går ner och arbetslösheten ökar, men 15 procent arbetslöshet innebär ändå att 85 procent har arbete, säger han till Fastighetsnytt.  

De låga räntorna – och möjligheten att skjuta upp amorteringarna – gör dock att få i dag är tvungna att sälja.

Samtidigt menar han att många byggt upp förmögenheter knutna till den kraftiga prisuppgången på bostäder de senaste 25 åren. De kan därmed köpa med ganska låga belåningsgrader, om de vill. Dessutom är risken för stigande räntor mindre i dag än tidigare enligt Lind. Detta sammantaget gör att det finns de som alltså även fortsatt utan problem kan betala de ”gamla” priserna när de av olika skäl vill flytta. 

Läs även: ”På sikt kommer bostadspriserna att stiga!”  

Precis som flera experter förväntar sig Hans Lind på totalen bara en liten prisnedgång och en nedgång i omsättning som följd av coronakrisen, om det inte blir en väldigt dramatisk nedgång. 

– I dessa dagar är det väl skönt att konstatera att åtminstone vissa expertgrupper har haft rätt i sina förutsägelser, säger han.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.