Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ovanligt högt hushållssparande

Publicerad: 21 maj 2012, 11:43

Enligt Statistiska Centralbyrån var hushållens finansiella sparande 31 miljarder kronor första kvartalet i år. Det är ovanligt högt för att vara ett första kvartal. Samtidigt var låneökningen den lägsta på åtta år.


Ämnen i artikeln:

SCB

En stor del av ökningen av hushållens tillgångar låg som vanligt i försäkringssparandet, som utgör en tredjedel av hushållens totala tillgångar. Försäkringssparandet ökade med 40 miljarder, vilket dock var något lägre än första kvartalet närmast föregående år.

Sedan 2008, då förmögenhetsskatten avskaffades, har hushållens banksparande legat på en lägre nivå under det första kvartalet jämfört med årets övriga kvartal. Under årets första kvartal ökade hushållens bankinlåning med 9 miljarder kronor. Det var ett ovanligt stort inflöde och ökningen var den största under ett första kvartal sedan förmögenhetsskatten avskaffades.

Låg skuldökning
Under årets första tre månader fortsatte hushållen att teckna nya lån i högre takt än vad de amorterade. Det ledde till en låneökning på 27 miljarder. Det var dock den lägsta låneökningen på åtta år. Framförallt är det hushållens låneökning hos bostadsinstitut som fortsatt att minska. Under årets första kvartal ökade hushållens belåningar hos bostadsinstituten med 11 miljarder. Den årliga låneökningstakten totalt för alla typer av lån ligger nu på 5 procent. År 2008 var ökningstakten 10 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.