söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Oscar Properties trotsar nedgång

Publicerad: 23 januari 2018, 18:28

Foto: Teresa Ahola.

Trots att Oscar Properties skrev ned sin prognos från cirka 500 till 400 miljoner kronor i fjol och stoppade vissa projekt, så tror bostadsutvecklaren på en fortsatt stark marknad för lyxbostäder. ”Vi har sålt över 70 procent av beståndet i Norra Tornen”.

Ämnen i artikeln:

HagastadenNorra TornenOscar PropertiesBostadsrätter

Trots att Oscar Properties skrev ned sin prognos från cirka 500 till 400 miljoner kronor i fjol och stoppade vissa projekt, så tror bostadsutvecklaren på en fortsatt stark marknad för lyxbostäder. ”Vi har sålt över 70 procent av beståndet i Norra Tornen”, säger Oscar Properties marknadschef Malin Sparf-Rydberg.

Sämre marknadsförutsättningar och högre kostnader var orsaker till fjolårets vinstvarning som fick Oscar Properties att inta en mer avvaktande ställning och avyttra flera bostadsprojekt, som Biografen Penthouses som såldes till bostadsbolaget Axxonen för 125 miljoner kronor.

Prestigeprojektet Norra Tornen i Hagastaden rullar dock vidare som planerat. Hela området mellan Nya Karolinska och Vasastaden i Stockholm kommer att få minst 6 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser, varav huvuddelen beräknas stå klart fram till år 2025. Här bygger Oscar Properties omkring 300 lyxbostäder i tvillingtornen Helix och Innovationen med utgångspriser från 4,3 till 46 miljoner kronor. Och trots tidigare varningar om att lyxbostäder kommer att stå tomma i Stockholm så är bolagets marknadschef Malin Sparf-Rydberg inte orolig.

– Intresset har varit stort och över 70 procent av lägenheterna i Norra Tornen är redan sålda. Stockholm växer, inflyttningen är hög och arbetslösheten låg. Vi tror därför att efterfrågan på den här typen av bostäder finns där, även om man kanske funderar lite extra, säger hon.

Den dyraste lägenheten, en penthouse på 196 kvadratmeter, har ett utgångspris på 70 miljoner kronor och slutsumman blir antagligen ännu högre.

– Den typen av lägenheter säljs aldrig i förväg. De måste ses möblerade och färdiga för att man ska känna ”Här vill jag vara”. Men vi har stort hopp om att den blir såld.

Själva byggstarten av tvillingtornen var precis som alla andra projekt villkorad av en viss mängd sålda bostäder.

– Vi har alltid sådana krav på oss och lyckades möta dem.

Bygget av Innovationen påbörjades därmed i december 2015 och just nu bygger man våning 12 av totalt 36 våningar. Helix började schaktas förra sommaren. Inflyttning för Innovationen äger rum under tredje och fjärde kvartalet 2018. Helix från fjärde kvartalet 2019 till första kvartalet 2020.

Rent byggtekniskt liknar tornen mer ett hotell än bostadshus och till skillnad från traditionella projekt färdigställs de tre invändiga hissarna successivt under byggets gång.

– Hissarna går 2-3 gånger snabbare än standardhissar. Det är en otroligt fascinerande lösning som jag tror att fler och fler kommer att anamma när man bygger på höjden. Hissarna lär sig folks scheman för att korta väntetiden, säger Peter Kjellgren, entreprenadchef för Norra Tornen.

Husen skiljer sig åt även grundläggningsmässigt. Helix är till 95 procent grundlagt i berg, Innovationen är helt grundlagt på pålar.

– Vi har slagit in 328 pålar tio meter ner i berget och varje påle klarar av ungefär 5 000 ton. Vi vill få huset att stå kvar. Därför har vi även betongväggar som är 20–40 centimeter tjocka, i stället för gips.

Han säger att logistiken är den största utmaningen i projektet.

– Men vi försöker få in så mycket av materialet som möjligt innan vi lägger locket på, det vill säga taket.

Trapphusen i tornen är relativt smala men entreprenadchefen försäkrar att man satsat hårt på säkerheten.

– Varje lägenhet har ett eget aggregat.  Det finns alltså inga ventilationskanaler, utan luften hämtas från respektive terrass i varje bostad.

Lägenheterna sitter på så sätt inte ihop med varandra, vilket innebär att man genom att stänga av aggregatet hindrar röken från att nå lägenheten. Åtminstone under 160 minuter.

– Varje bostad har även sprinklersystem och det finns två räddningsstationer vid Torsplan, fem minuter härifrån. De har redan varit här och tittat på bygget.

De flesta känner säkert även igen utmaningen när det gäller att få mobiltäckningen att fungera i nybyggda hus. Här är utmaningen ännu större då tornens tjocka betongväggar och panoramafönster knappt släpper igenom några mobilsignaler alls. Oscar Properties har därför varit tvungna att dra in ett stjärnnät i byggnaden.

– Det finns även en antenn i varje bostad för att garantera våra kunder 100 procents mobiltäckning, säger Peter Kjellgren.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev