Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Oscar Engelbert: “Vi har flest sålda bostäder”

Publicerad: 19 maj 2018, 10:00

Oscar Engelbert är vd på Oscar Properties.

Efter en tuff höst presenterar bostadsutvecklaren Oscar Properties en ny digital tjänst och första skisserna på bostäderna i Gasklockan. Försäljningen startar i maj och intresset har redan visat sig vara rekordhögt.


Ämnen i artikeln:

Starwood Capital GroupOscar EngelbertGasklockanOscar Properties

Efter en tuff höst presenterar bostadsutvecklaren Oscar Properties en ny digital tjänst och första skisserna på bostäderna i Gasklockan. Försäljningen startar i maj och intresset har redan visat sig vara rekordhögt.

Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden blir ett av Oscar Properties största projekt i höst och sätter genast sprätt på analyserna om att lyxsegmentets sötebrödsdagar skulle vara förbi.

– Vi har fått in 14 000 intresseanmälningar, vilket är mer än någonsin och därför känner jag mig trygg med försäljningsprocessen, säger bolagets grundare och vd Oscar Engelbert till Fastighetsnytt.

Det är förstås goda nyheter för bolaget som i höstas tvingades vinstvarna och stoppa byggprojekt, samt redovisade ett resultat på minus 84,9 miljoner kronor i första kvartalet 2018. Nu är det dock ljusare tongångar.

– Vi har högst antal sålda bostäder i produktion jämfört med nästan alla andra bostadsutvecklare och har efter första kvartalet sålt runt 93 procent av allt som färdigställs i år. Vi har bara 65 bostäder kvar att sälja.

Den största utmaningen är att säljportföljen börjar tunnas ut.

– Vi har inte haft så många produktionsstarter, vilket gör att vi i dagsläget nästan inte har något kvar att sälja, säger Oscar Engelbert.

Det beror förstås hur man ser på saker och ting. I Helix, ett av Norra Tornen-höghusen i Hagastaden, Stockholm, är hälften av bostäderna fortfarande osålda.

– Ja, vi sålde bra under kvartal fyra och mindre bra under kvartal ett, men har samtidigt ingen brådska för projektet ska vara klart först år 202o.

Vad händer om ni inte lyckas sälja allt?
– Om marknaden drar ut på tiden så får man vara uthållig helt enkelt, det är inte svårare än så. Vi stoppar aldrig pågående projekt eftersom 50–70 procent av bostäderna säljs i förväg som en extra säkerhetsventil.

Om försäljningen viker kan det däremot bli aktuellt att stoppa framtida projekt, precis som man gjorde i höstas med Unité i Norra Djurgårdsstaden och Cykelfabriken i Uppsala.

Den här hösten blir Gasklockan och Primus Park bolagets största projekt. Det sistnämnda köptes av Vasakronan år 2014 och i år bildades joint venture med det amerikanska riskkapitalbolaget Starwood Capitals, varav Oscar Properties står som minoritetsägare i projektet.

– Vi äger 30 procent av Primus, men kan få en större andel av en framtida vinst. Vi föredrar passivt kapital framför aktivt.

Den affärsidén förklarar delvis varför Oscar Properties snabbt blivit en av de främsta aktörerna i Stockholm, med en projektportfölj om 4 250 bostäder, varav cirka 1 114 är under pågående produktion.

Varför valde ni Starwood Capitals?
– De är erkänt duktiga och har väldigt mycket pengar att investera just nu. Vi ville sedan starten hitta en partner som delar våra kärnvärden. De är också väldigt designdrivna i sina investeringar.

Tillsammans kommer parterna att bygga 500 bostäder i ett 50 000 kvadratmeter stort område.

Vilka andra nya projekt väntar?
– Vi tittar på en hel del affärer och markförvärv, men fokuserar mest på Gasklockan och Primus under kvartal tre och fyra.

Gasklockan består av två delar, 3 och 4. Det sistnämnda ersätts med ett 90 meter högt, runt bostadshus ritat av arkitektduon Herzog & Meuron som tillhör arkitekturens jetset och nog osar det lyx även över det här projektet. Fasaden av glastegel reflekterar ljuset under dagen och från takterrassen har boende milsvid utsikt över hela staden. Men för att ta del av detta måste man vara beredd att betala minst 4 550 000 kronor för en etta.

Planeringen började redan för närmare tio år sedan, men det är först nu, efter diverse överklaganden, som bygget kan starta i slutet av 2018. Totalt 317 bostäder beräknas vara klara för inflyttning år 2022.

Oscar Properties lanserar samtidigt som första bostadsutvecklare i Norden en ny, digital mobilapplikation, Oscar Properties World, med skräddarsydda tjänster för sina kunder. Via appen kan boende med en enkel knapptryckning beställa hem städning, mat, bud eller boka gym, concierge och annan service. I höst lanseras även Oscar Deli & Café. Att en bostadsutvecklare erbjuder den här typen av extratjänster efter själva bygget är fortfarande relativt unikt i Sverige.

– Vi vill tänja på gränserna och skapa framtidens boende. Våra kunder uppskattar tjänster som underlättar vardagen, säger Oscar Engelbert.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.