Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Öronmärker bostäder till flyktingar

Publicerad: 8 december 2015, 08:54

Uppsala Domkyrka.

Foto: Wikimedia/Cyberjunkie.

Uppsala kommun, Uppsalahem, Rikshem och Studentstaden har öronmärker cirka 100 bostäder under det kommande året till flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd.


Ämnen i artikeln:

UppsalaStudentstadenUppsalahemRikshem

På många flyktingförläggningar i landet väntar många som fått permanent uppehållstillstånd på en bostad – något som tar allt längre tid på grund av den allmänna bostadsbristen i landet.

Som ett svar på detta har Uppsala kommun tillsammans med Uppsalahem, Rikshem och Studentstaden bestämt sig för att öronmärka bostäder cirka 100 bostäder under det kommande året till flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverket har i dagsläget svårt att ens erbjuda tak över huvudet för nyanlända flyktingar. En bidragande orsak till det är att många platser upptas av personer som redan fått permanent uppehållstillstånd, men som inte har något eget boende.

– Ett Uppsala med god integration och delaktighet är en tillgång för kommunens framtid och alla som bor här. Därför ökar bostadsbyggandet i Uppsala och vi satsar särskilt på mindre och billiga hyresrätter.

Erik Pelling. Foto: Uppsala kommun.

Erik Pelling. Foto: Uppsala kommun.

Vi har en bra dialog med alla bostadsbolag i kommunen och det här är ett bevis på att vi handlingskraftigt tar gemensamt ansvar för Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med övergripande ansvar för flyktingfrågor.

Överenskommelsen består av flera punkter:
1. 
Uppsalahem öronmärker alla lediga korttidskontrakt till personer som fått asyl.
2. Uppsalahem höjer nivån för de så kallade ”bostadssociala kontrakten” från 7 % till 10 % – totalt cirka 180 bostäder per år. Uppsala kommun ansvarar för att fördela dessa bostäder till till exempel de som fått permanent uppehållstillstånd.
3. Rikshem öronmärker i ett inledande skede ytterligare ett 40-tal bostäder utöver de som redan ges som ”bostadssociala kontrakt” till Uppsala kommun.
4. Studentstaden öronmärker fem lediga bostäder per månad till Uppsala kommun för samma ändamål – med motkravet att den boende ska vara studerande.

– Vi har alla en skyldighet att hjälpa till och Uppsalahem och Studentstaden har möjlighet att göra det. Jag är fullt medveten om att det är många i Uppsala som letar bostad, men att hjälpa dem som flytt från allt till en ny och trygg vardag, är något som vi vill göra plats för, säger Mikael Rådegård, vd  för Uppsalahem.

Bostäderna kommer att förmedlas genom Uppsala kommun med start under december.

Malin Söderman. Foto: Rikshem.

Malin Söderman. Foto: Rikshem.

– För oss är det en självklart att hjälpa till. En egen bostad är nyckeln till ett nytt liv med utbildning, jobb och en tydlig plats i det svenska samhället, säger Malin Söderman, regionchef på Rikshem.

Redaktionen

Källa: Uppsala kommun

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News