Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Omstritt bygge vid Gärdet kommer igång

Publicerad: 3 februari 2020, 08:00

Aros Bostad har tecknat avtal med Peab om bygget av det omstridda bostadsprojektet på Gärdet. Illustration: Zynka

Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med Peab för uppförande av bostadsprojektet Ordonnansen V på Gärdet i Stockholm och spaden sätts snart i marken. Men vägen dit har varit lång och kantats av protester, överklaganden och förseningar.


Ämnen i artikeln:

Aros BostadPeab

Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med Peab för uppförande av bostadsprojektet Ordonnansen V på Gärdet i Stockholm och spaden sätts snart i marken. Men vägen dit har varit lång och kantats av protester, överklaganden och förseningar.

I korsningen Värtavägen/Furusundsgatan har det tidigare bland annat funnits en mack och replokaler. Men nu ska 120 bostadsrätter och en restaurang resas på platsen.

Projektet har varit i startgroparna en lång tid. Våren 2015 fick Aros Bostad detaljplanen godkänd av stadsbyggnadsnämnden, men protesterna mot det udda huset, som fick smeknamnet Minecraft-huset, var stora och planen överklagades och fick därefter nej i mark- och miljödomstolen.

Så här skulle huset ha sett ut från början.
Illustration: Aros Bostad.

Byggherren och Stockholms stad överklagade upp till högsta instans och 2018 meddelade Aros Bostad att man nu kunde komma igång med rivning på tomten och därefter börja uppföra huset – som nu hade en ny, möjligen något mindre utstickande, utformning. Inflyttning var tänkt att ske tidigt 2020.

Men bygget tycktes inte komma igång. Våren 2019 stannade rivningsarbetet av i väntan på att en pump- och elnätsstation skulle rivas av Stockholms stad – något som skulle vara färdigt hösten 2019.

Nu tycks dock ett uppförande närma sig då Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med Peab.

Avtalet omfattar uppförande av garage och två huskroppar med beräknad byggstart i slutet av första kvartalet 2020. Försäljningen av lägenheterna, vilka beräknas vara inflyttningsklara från våren 2022, påbörjas strax därefter.

– Vi har arbetat med förberedande arbeten under en längre period, så det känns väldigt roligt att Ordonnansen V nu är klart för byggstart med en väletablerad entreprenör. I början av året sålde vi den sista lägenheten i ett närbeläget projekt på Gärdet, vilket borgar för att det finns en efterfrågan på den här typen av kvalitativa bostäder i området, säger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.

Så här kommer Ordonnansen att se ut när bygget är klart. Illustration: Zynka

Anders Siljevall

Ämnen i artikeln:

Aros BostadPeab

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.