Få hela storyn
Starta din prenumeration
Meny
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Bostäder
Publicerad: 17 Augusti 2020, 14:20
Tor Borg presenterade Omstartskommissionens förslag på hur Sveriges ekonomi ska få fart efter pandemin. I bakgrunden sociala bostäder i Berlin.
Foto: SBAB / Mostphotos
På måndagen presenterade Omstartskommissionen, Stockholms handelskammares expertgrupp, sin rapport för regeringen, med förslag om hur Sverige bäst kan återhämta sig efter krisen. Flera förslag gäller bostadsmarknaden.
Infrastruktur, transporter och bostäder är några punkter som nämns i rapporten. Tor Borg, nationalekonom och analytiker på Boverket, beskriver hur coronakrisen har påverkat bopriserna.
– Ägarmarknaden för bostäder var skakig i mars och april, men sedan dess har vi sett en ganska stabil återhämtning, säger han när rapporten presenteras på nätet.
Läs även: Ny rapport: Minimodell för social housing kan bekämpa hemlösheten
Han listar flera faktorer som har varit räddningen. Det första är att den ekonomiska nedgången främst har drabbat alla som står utanför ägarmarknaden. En annan faktor är att den finansiella biten fortfarande fungerar, med bolån och låga räntor.
– Oron har uteblivit eftersom man har en förväntan på att det här ska gå över. Jag tror även att bostadsmarknaden stärks av att fler är hemma och därmed är beredda att lägga mer pengar på sitt boende.
Tor Borg tror att ännu mörkare tider väntar dem som redan står utanför bostadsmarknaden.
– Det handlar oftast om bostadslösa ungdomar som nu även riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden, vilket är allvarligt.
Han vill se att regeringen underlättar byggandet, sänker inträdeskraven och börjar nyttja det befintliga beståndet bättre.
– Det är både orättvist och ineffektivt att en billig hyresrätt som blir ledig ska gå till den som har stått längst i kön. Det är bara personer med en god ekonomi som kan stå i bostadskön i 25 år. Jag tycker snarare att de med störst behov borde få gå före i kön.
Jag tycker att staten ska börja ta större ansvar och även titta på om det går att bygga sociala borätter i Sverige.
En dynamisk och flexibel ekonomi kräver en dynamisk och flexibel bostadsmarknad, där svaga grupper inte blir utestängda, utvecklar Tor Borg.
– Staten har backat och i princip lagt hela bostadsförsörjningsansvaret på kommunerna. Jag tycker att staten ska börja ta större ansvar och även titta på om det går att bygga sociala borätter i Sverige. Det finns flera intressanta förslag kring det.
Bostadsbyggandet har rullat på enligt förväntan under coronakrisen, men det finns ändå en del orosmoln, enligt rapporten.
– På det stora hela har allt fungerat väl, bortsett från problem med arbetskraft och material från utlandet. Vi ser även att antalet nya projekt har avstannat och att arkitekter har stora luckor i sina kalendrar i höst, säger Tor Borg.
Om marknaden viker nedåt behöver beslutsfattarna skruva på de politiska verktyg som redan finns, som investeringsstödet, kreditgarantier, rotavdrag och skattesystem, fortsätter Borg.
– Skatteväxla flyttskatter mot boendeskatter. Det går även att hitta bättre system, än dagens amorteringskrav och bolånetak som drabbar unga förstagångsköpare hårt.
På skatteområdet föreslår även nationalekonomen Åsa Hansson att momsen och kapitalbeskattningen ska bli enhetlig och att fastighetsskatten återinförs. Arbetsmarknad, digitalisering, entreprenörskap, utbildning och hållbarhet är andra punkter som nämns i rapporten.
• Intensifiera kommunernas arbete med att förhindra vräkningar.
• När bostadsbyggandet börjar falla kan staten tillfälligt skruva upp investeringsstödet och bredda kreditgarantierna.
• Överväg subventioner av ROT-arbeten.
• Vässa regler för att underlätta bostadsbyggandet.
• Ersätt dagens amorteringskrav med lånerestriktioner.
• Förändra kösystemen i de kommunala bostadsförmedlingarna.
• Fortsätt införa fler marknadsmekanismer i hyressättningen.
• Skatteväxla flyttskatter mot boendeskatter.
• Stimulera andrahandsuthyrning av bostäder; låt kommunala bostadsförmedlingar förmedla andrahandskontrakt.
• Se över bostadsbidrag och bostadstillägg.
• Låt staten ta ett större ansvar för den sociala bostadspolitiken, exempelvis kan staten ta över den kommunala hyresgarantin som kan lämnas då en hyresgäst har svårt att få hyreskontrakt.
Källa: Omstartskommissionens rapport
Tor Borg
Maria Wetterstrand
Lars Hultkrantz
Amy Loutfi
Lars Calmfors
Oskar Nordström Skans
Åsa Hansson
Cecilia Malmström
Susanne Ackum
Pontus Braunerhjelm
Klas Eklund, ordförande