tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Olov Lindgren: Prisutvecklingen ingen naturlag

Publicerad: 16 november 2022, 15:29

Sven Renström, vd Olov Lindgren. Bolaget bygger nu nytt, för första gången på länge, i Björkhagen i södra Stockholm. Foto: Webbkompetens

Olov Lindgren inleder nyproduktion för första gången på 30 år. ”Vi hade helst börjat bygga tidigare men med några överklaganden så försköts starten”, säger vd:n Sven Renström till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Olov LindgrenBygg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Varför har ni inte byggt något under så lång tid som 30 år?
– När St:Eriks-området skulle bebyggas under 1990-talet och allmännyttan var normerande blev det omöjligt att ekonomiskt få ihop projekten så vi inledde istället en period med förvärv av kommersiella fastigheter, vilket vi kommer att fortsätta med. För cirka sju år sedan startade vi arbetet med att skapa hyresbostadsprojekt vilket nu har resulterat i en projektportfölj där Björkhagen är det första.

Ni väljer att starta nu när alla andra pausar – varför väljer ni att bygga just nu?
– Vi hade helst börjat bygga tidigare men med några överklaganden så försköts starten. Eftersom den provisoriska förskolan nu har flyttats och den nya som vi ska bygga behövs tar vi vårt ansvar för att den kommer på plats, även om de ekonomiska förutsättningarna försämrats under tiden.

Ni är inte orolig för att kostnaderna kan dra iväg i dessa tider?
– Vi var mer oroliga för ett år sedan då vi såg hur byggpriserna ökade. Vi försöker ta höjd för oförutsedda händelser men mycket har ju redan hänt så jag oroar mig mer för sådant vi inte känner till. Det är ju heller inte en naturlag att priserna bara kan gå i en riktning under det närmaste året.

Är det de långsiktiga aktörernas marknad som börjar nu, när snabbväxarna får problem?
Det är alltid de långsiktiga aktörernas marknad men i skuggan av de mer aktiva märks vi inte så mycket. Vi bygger inte billigare än andra på den här marknaden men andra kanske är tvungna att stoppa. På investeringsmarknaden är det tydligare att det kan finnas möjligheter till bra förvärv när konkurrensen minskar.

Vad tror du om ekonomin 2023, ser du något ljus där ute eller är det mest mörker?
– De största makroekonomiska förändringarna har vi förhoppningsvis redan upplevt även om konsekvenserna för fastighetsmarknaden knappast kommer hinna blåsa förbi under 2023. För oss som har en stabil balansräkning ser känns inte mörkret ogenomträngligt. Det kommer finnas många ljuspunkter i form av bra förvärvsmöjligheter om man är selektiv. Jag trodde att Coronaperioden skulle vara startskottet för en lågkonjunktur som skulle kunna drabba lokalhyresmarknaden. Det är väl ett av de mörka moln som jag bara får hoppas inte ska skugga solen under nästa år.

Olov Lindgrens bygglov i Björkhagen, i södra Stockholm, omfattar ett lamellhus och två punkthus inklusive en förskola med fyra avdelningar. Inflyttning är planerad till 2025 och totalt planeras 82 hyreslägenheter. Björkhagen-Hammarbyhöjden som angränsar till varandra, äger Olov Lindgren sedan tidigare flera fastigheter. Av de 115 fastigheter som OL äger i Stockholms stad är 30 procent byggda i egen regi. Det allra första huset byggdes 1938 i Hammarbyhöjden. Illustration: BSK Arkitekter AB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev