Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Oljefonden ökar fastighetsexponering

Publicerad: 25 Juni 2014, 11:54

Enligt oljefondens nya strategidokument för 2014-2016 ska allokeringen till fastigheter ökas gradvis till 5 procent av tillgångarna.


Ämnen i artikeln:

Norska oljefonden

Vid slutet på första kvartalet uppgick fondens direkta fastighetsägande till 59 miljarder norska kronor, motsvarande 64,7 miljarder svenska kronor, och stod således för 1,2 procent av fondens totala tillgångar. Enligt oljefondens nya strategidokument för 2014-2016 ska allokeringen till fastigheter ökas gradvis till 5 procent av tillgångarna.

Norska oljefonden ska under de kommande tre åren öka sin exponering mot fastigheter. Thomas Sevang, presschef på oljefonden, skriver i ett e-postmeddelande till Fastighetsnytt att man inte har satt något datum då 5 procentsmålet ska ha uppnåtts eller specificerat hur stora belopp man ska investera över de kommande åren. Man har dock satt som mål att investera 1 procent av fonden i fastigheter årligen över de kommande tre åren.

Statens pensjonsfond, som oljefonden formellt heter, har investerat stora belopp i indirekt fastighetsägande i Sverige, som Fastighetsnytt har rapporterat, och är med sina drygt 3,3 miljarder kronor i marknadsvärde den största enskilda utländska ägaren av svenska fastighetsaktier. När Fastighetsnytt frågar Thomas Sevang huruvida det är aktuellt med direktinvesteringar i svenska fastigheter påminner han om att fonden redan deläger tre logistikfastigheter i Norrköping och Jönköping via ett bolag man äger tillsammans med Prologis.

– Utöver det kommenterar vi tyvärr inte framtida planer eller enskilda marknader, säger Thomas Sevang.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Norska oljefonden

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.