Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Oljefonden nettosäljer fastighetsaktier

Publicerad: 22 Oktober 2014, 15:05

Statens pensjonsfond, som oftast kallas norska oljefonden, har nettosålt svenska fastighetsaktier under tredje kvartalet. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på data ifrån SIS Ägarservice.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterKlövern FastigheterNorska oljefondenWihlborgs FastigheterTribonaCastellumHufvudstaden

Vid kvartalets utgång ägde fondens aktier i svenska fastighetsbolag värda 3,26 miljarder kronor vilket är 440 miljoner kronor mindre än vid halvårsskiftet.

Mest har man minskat innehavet i Balder, där man vid halvårsskiftet ägde aktier värda 415 miljoner kronor och vid slutet på tredje kvartalet 343 miljoner kronor, en minskning med drygt 72 miljoner kronor med andra ord. I det sammanhanget är det värt att nämna att Balder steg i kurs under kvartalet. Även i bolag som Castellum, Wihlborgs och Hufvudstaden där oljefonden länge tillhört de största ägarna valde man att minska sina aktieinnehav.

Fonden har dock inte minskat i samtliga de svenska fastighetsbolag man ägt aktier i. Innehavet i Atrium Ljungberg ökade med 45 procent och i Tribona ökade man innehavet med närmare 12 000 aktier. Sist men inte minst köpte man även på sig preferensaktier i Klövern.

Sverrir Thór

Oljefonden

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.