fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Obos resultat kraftigt upp – men försäljningen rasar

Publicerad: 15 augusti 2023, 08:14

Bättre resultat, men trenden i bostadsförsäljningen pekar nedåt, konstaterar Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj .

Foto: Trygve Indrelid

Den norska bostadsjätten Obos gjorde ett bättre kvartalsresultat än väntat, men nedgången i antalet sålda bostäder är tydlig både i Norge och Sverige.

Ämnen i artikeln:

OBOSBygg

Obos resultat före skatt i kvartal två 2023 uppgick till drygt 1,2 miljarder norska kronor, vilket är en ökning med 542 miljoner från samma period i fjol.

Bostadsförsäljningen har dock sjunkit märkbart.

Läs även: Bostads(mar)drömmen: ”Som att servera öl i en vinbar”

– Verksamhetsområdet bostadsutveckling har märkt av en nedgång i efterfrågan efter nya bostäder, tillsammans med ökade byggkostnader och höjda räntor, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, i ett pressmeddelande och berättar att verksamhetsområdena Förvaltning och rådgivning, Kommersiella fastigheter och Obos-banken bidrog med stabila resultat.

Totalt byggstartade Obos 832 bostäder i kvartalet, en minskning från 2 234 samma period i fjol. 388 av de produktionsstartade bostäderna var i Sverige jämfört med 844 i fjol.

Läs även: ”Vill de bo så här? Jag tror inte det” – kommunerna som inte vill bygga vad de lovat staten

I Sverige sålde Obos 274 bostäder, vilket är en minskning från förra året då 815 bostäder såldes. Antalet bostäder i produktion i Sverige sjönk till 2 058 stycken, jämfört med 2 570 i samma produktion i fjol.

– Nyproduktionsförsäljningen är historiskt låg. Det är väntat att fortsätta in i 2024 när räntetoppen är passerad, inflationen är på väg ner och den ekonomiska osäkerheten bland bostadsköparna har minskat, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Under kvartalet har Obos byggstartat sin nya trähusfabrik i Vrigstad i Sverige.

– För Obos är det viktigt att tänka långsiktigt. Den här investeringen ska bidra till att stärka Obos konkurrenskraft och ger oss en möjlighet till att bli ledande inom industriell trähusproduktn, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev