måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Nytt rekord: Bostadspriserna skenar – hemarbetet boostar marknaden

Publicerad: 6 november 2020, 11:14

Bostadspriserna för bostadsrätter, villor och fritidshus steg i oktober. Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Hundar, båtar och nu även bostäder handlas ivrigt under coronan. De analytiker som förutspådde fallande bostadspriser får därmed äta upp sina ord. Nu noteras tvärtom nya rekordnivåer, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Ämnen i artikeln:

MäklarstatistikSvensk MäklarstatistikCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Förra månaden fortsatte priserna uppåt för bostadsrätter, villor och fritidshus, enligt Svensk Mäklarstatistik, även om uppgången inte var lika kraftig som i september.

– Bostadsmarknaden är fortsatt mycket stark, där vi under året sett hur boendet blivit allt viktigare för svensken, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar. 

Läs även: Ny rapport: Fyra beteendeförändringar sedan coronan slog till

På helårsbasis har priserna stigit med 6 procent för bostadsrätter och 11 procent för villor och fritidshus, vilket innebär nya rekordnivåer på flera håll i landet. Villapriserna ökade mest, med 13 procent, i Stormalmö och Stortstockholm. I storstäderna steg villapriserna med 2 procent den senaste månaden, medan ökningen i riket som helhet var 1 procent. 

Antalet sålda villor ligger dock på samma nivå som under 2019, medan försäljningen av bostadsrätter har ökat med 6 procent. 

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, tolkar siffrorna som att det finns en stark efterfrågan och vilja att byta bostad, samtidigt som ett lågt utbud trissar upp priserna på villamarknaden.

Möjlig dipp runt hörnet

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, säger att marknaden är stark, men flaggar samtidigt för att prisfesten snart kan vara över. 

– Det är fortsatt aggressiva budgivningar, men det kan vara så att vi har sett de största prisökningarna. Oron för en andra coronavåg har ökat och vi vet ännu inte vad utgången i USA-valet kommer innebära för svensk ekonomi, säger han i en kommentar. 

Konkurrenten Erik Olsson håller med om att det råder stor osäkerhet, men upplever ändå marknaden som fortsatt stark. 

– Vi säljer fler bostäder än någonsin och priserna är på topp. Nya behov och minskad konsumtion av annat ger högre prioriteringar av boendet, som gör att många vill flytta, säger bolagets grundare Erik Olsson i en kommentar.

Läs även: Bottennapp för investeringar – men ett segment blomstrar 

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, spår fortsatt hög efterfrågan på framför allt större bostäder och fritidshus. 

– Hemester och hemarbete gör att många ser över sitt boende. Försäljningar sker oftare före ordinarie visning och priserna stiger. Med låga räntor och begränsat utbud kommer trenden att hålla i sig, om inte konjunkturen tydligt försämras, säger han i en kommentar. 

Fritidshuspriserna har stigit med 11 procent i riket det senaste året. Det är enbart Värmland som har haft en tillbakagång, med 2 procent. I Kronoberg har priserna på fritidshus stigit mest, med 21 procent, under tolv månader.

Siffrorna är hämtade av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev