Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nytt liv i gammalt industriområde

Publicerad: 1 december 2017, 13:00

Slakthusområdet.

Foto: Stockholms stad

Planerna på att bygga en helt ny stadsdel söder om Stockholm har kommit ett steg längre och majoriteten ger grönt ljus för att påbörja arbetet 2019–2020. Nästa vecka fattas det sista markanvisningsbeslutet för första etappen.


Ämnen i artikeln:

GlobenSlakthusområdet

Planerna på att bygga en helt ny stadsdel söder om Stockholm har kommit ett steg längre och majoriteten ger grönt ljus för att påbörja arbetet 2019–2020. Nästa vecka fattas det sista markanvisningsbeslutet för första etappen i Slakthusområdet.

I början på året fattades flera viktiga politiska beslut om Slakthusområdet – en av Stockholms stads största enskilda satsningar i söderort. Kommunen kommer tillsammans med minst nio privata fastighetsbolag omvandla det gamla industriområdet till en modern stadsdel med 4 000 nya bostäder, 10 000 arbetsplatser, ny tunnelbanestation, förskolor, skolor, handel, mötesplatser och parker.

Boende kommer även att ha nära till mat, dryck och evenemang med tanke på att Globen bara ligger ett stenkast bort. Förra veckan blev det även klart att konsortiet Wallenstam, Åke Sundvall och Castellum vann markanvisningstävlingen för närliggande Söderstadion och Hovet, där cirka 800 bostäder och 30 000 kvadratmeter kommersiella fastigheter ska byggas.

– Det sker en hel del förändringar även där, vilket delvis hänger ihop med Slakthusprojektet, säger Jan Valeskog (S), nuvarande stadsborgarråd och tidigare ordförande för exploateringsnämnden.

Den 7 december hålls nästa möte i exploateringsnämnden. Enligt dagordningen ska mark för bostäder i Slakthusområdet anvisas till Taksprånget, Mandel Fastigheter, L&L Riksby Fastigheter, Thörnblom Fastighets AB, Keyser Fastigheter, Svenska Hem, Lean Bostad och Primula, samt mark för en grund- och gymnasieskola till SISAB. Markanvisningen avser fem nya bostadskvarter och tre befintliga byggnader, totalt 660 bostäder.

En förutsättning för den nya bebyggelsen är att de verksamheter som inte går att ha i närheten av bostäder flyttar till ”Stockholms nya livsmedelscentrum” som ska byggas i Larsboda industriområde nära Farsta. Det enda kvarstående frågetecknet kring hela projektet gäller just dessa butikslokaler, enligt Valeskog.

– Vi har en viss procent, cirka 60–65 procent, som fortfarande måste skriva under hyresavtalet för att staden ska göra investeringarna och bygga centrumet, men allt pekar på det. Mig veterligen är det den enda pusselbiten som är oklar.

Förhandlingarna mellan livsmedelsföretagen och Fastighetskontoret pågår fortfarande och flytt av verksamheterna till Larsboda planeras ske 2021.

Men för övrigt samarbetar stadsbyggnads-, exploaterings-, fastighets- och trafikkontoret med andra berörda förvaltningar för att tillsammans starta byggprojektet redan i år, så fort de sista markanvisningarna för första etappen fastslås den 7 december.

Teresa Ahola

FAKTA:

- Programmet var ute på samråd mellan december 2015 och februari 2016.
- Anbudstävling för ett kvarter av den första etappen pågick 31 mars till 23 april 2017.
- Laterre Q-gruppen utsågs till vinnare och ska bygga ca 120 lägenheter i form av bostadsrätter.
-  Fastighetskontoret bygga en idrottshall vid Boskapsvägen som ska samordnas med bostäder.
- Svenska Studenthus har fått markanvisning för att bygga 148 studentbostäder, 28 forskarbostäder och en förskola, totalt 176 lägenheter i form av hyresrätter.

Ämnen i artikeln:

GlobenSlakthusområdet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.