Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nytt försök med stort citybygge i Göteborg

Publicerad: 13 juni 2019, 12:21

Sernekes vinnande förslag för Cirkus Lorensberg heter “Lorensbergs nya gröna manege”. Illustration: Serneke/Semrén & Måsson.

Serneke får förnyad markanvisning. Byggstart av 250 bostäder och nya verksamhetslokaler kan ske till hösten.


Ämnen i artikeln:

GöteborgFastighetsmarknaden i VästsverigeSerneke

Serneke får ny chans att realisera planer bygga 250 bostäder och verksamhetslokaler i hjärtat av Göteborg.

Det var i juni 2016 som fastighetsnämnden i Göteborg beslutade att ge Serneke Projektutveckling AB en tvåårig markanvisning för fastigheten Lorensberg 706:32, i folkmun kallad Cirkus Lorensberg, med syfte att bygga nya kvarter med 250 bostäder och verksamhetslokaler ett stenkast från Avenyn, i korsningen Berzeliigatan och Södra vägen.

Sedan dess har inte mycket hänt. Men nu vill staden åter aktualisera planerna och förlänger markanvisningen för andra gången.

Kan starta i höst
Sofia Wallerbert, sälj- och marknadskoordinator på Serneke, uppger att man gärna kommit igång med projektet tidigare men att man fått vänta på grund av att Göteborgs stad prioriterat handläggning av andra parallellt löpande bostadsprojekt.

Enligt Julia Lindesson, exploateringsingenjör på Göteborgs stad, planeras planarbetet att starta under hösten.

För att åstadkomma en blandning av upplåtelseformer i kvarteret ska tillkommande bostäder utgöras av minst 30 procent hyresrätter.

Markanvisningen genomfördes genom ett tävlingsförfarande. Sernekes vinnande förslag går under namnet Lorensbergs nya gröna manege och syftar på platsens historia som cirkusplats. Fastigheten består idag av ett parkeringshus.

Ansvarig arkitekt för förslaget är arkitektkontoret Semrén & Månsson.

Andreas Jennische

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.