Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nytt förslag för nyproduktion: ”Rabatt till trogna hyresgäster”

Publicerad: 26 oktober 2020, 15:39

Nästa vecka presenterar Malmös kommunledning ett nytt förslag om rabatterade hyror i nyproduktion. ”Vi vill premiera trogna hyresgäster”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

MalmöKatrin Stjernfeldt JammehMKB

Malmö stad lägger budgeten för 2021 på måndag och i samma veva ska Socialdemokraterna och Liberalerna presentera ett nytt förslag om rabatterade hyror vid nyproduktion. 

– Vi vill premiera trogna hyresgäster genom att ge dem rabatt i nyproduktion, säger kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). 

Läs mer: Malmös nya strategi: 1 300 bostäder för unga 

Hon säger att det finns svåra inlåsningseffekter på bostadsmarknaden som hindrar exempelvis äldre som bor i onödigt stora bostäder från att flytta till nyproducerade mindre bostäder med bättre komfort. 

– Ett skäl är att nyproduktionen har ungefär 50 procent högre hyra. Vi vill därför utreda möjligheten om att erbjuda de som ansöker om att flytta till en mindre lägenhet i nyproduktion reducerad hyra inledningsvis. 

Hur skulle förtursreglerna se ut?

– Det är något som MKB har i uppgift att utreda. Men vi vill förstås hitta ett så öppet och transparent system som möjligt. 

Flyttkedjor är en win win-situation för alla, enligt Stjernfeldt Jammeh (S). 

– Det skulle även frigöra en massa stora bostäder, inte minst åt barnfamiljer. 

Läs även: Expertråd stoppade i Malmö

Kortare bostadskö på sikt

Bostadsbristen är svår i Malmö och bostadskön ligger på runt fem år. Förra året saknade 2 047 personer bostad i staden, trots att det byggdes 3 390 nya bostäder, vilket är ytterligare ett tecken på inlåsningseffekter. 

Även kommunala MKB har trappat upp bostadsproduktionen. 2020 byggs det 750 nya bostäder, vilket kan jämföras med 28 stycken för sju år sedan. 

– Det ger oss möjlighet att ta det här offensiva greppet. Bostadsproduktionen har ökat, men inte flyttkedjorna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). 

MKB har i uppdrag att presentera en fungerande modell för det nya förslaget nästa år. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.