Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nytänkande lösningar i bostadsbyggandet är framtiden

Publicerad: 19 augusti 2021, 12:32

Bostadsprojektet Xplorion, som vann Årets Bygge 2021 i kategorin Bostad, är fullproppat av innovativa lösningar.

Foto: Emma Karlsmark Elfstrand

Bostadsbyggandet är loket i byggandet just nu. I Byggföretagens senaste prognos ökar bygginvesteringarna med närmare 7 procent sett över hela prognosperioden. Men parallellt med detta ökar pressen att nå hållbarhetsmålen. Att våga pröva nya, innovativa lösningar i bostadsbyggandet är viktigt för att nå målen och det är många som vill vara med och driva på utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Sustainable InnovationKlimatarbetet i fokus

– Man brukar säga att de flesta innovationer redan finns, men vi måste kanske hämta dem från andra branscher, modifiera dem för att passa och utveckla en hållbar affärsmodell som driver beteendeförändring, säger Thomas Sundén, vd för Sustainable innovation - en organisation som jobbar för att driva på det hållbara byggandet. 

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

I mars korades vinnarna i Årets bygge kategorin Bostäder och de tre nominerade vinnarkandidaterna testade eller vidareutvecklade allihop hållbara lösningar i sina projekt.

I Rinkebyterassen skapades en social mötesplats för kvinnor och man installerade individuell mätning och debitering i lägenheterna, i BRF Mariedahl vidareutvecklade man idéer från HSB Living Lab och skapade en tvättstuga ”de luxe” som ska inbjuda till social samvaro. Vinnaren Xplorion i Lund gick dock längst, i deras projekt fanns solceller och batteriladdning för att kapa topparna, flexibla planlösningar, bilfritt boende, cykelpool och bilpool och projektet var även testbädd för ett projekt med lågtempererad fjärrvärme, spillvärme från forskningsanläggningen ESS i närheten. LKF har nu skapat en utvärderingsgrupp med kompetens från samtliga avdelningar, vars syfte är att ta tillvara det man lärt sig av Xplorion.

– Vi ställer bland annat krav på mer isolering och tätare hus då vi beräknat kostnad/nytta och märkt att vi förlorade pengar innan. Vi har också behållit lösningen med att man bokar en tvättmaskin i stället för hela tvättstugan, säger Fredrik Altin, byggprojektledare på LKF.

Xplorion tog i arbetet bland annat hjälp av stöd från Viable cities och i dag finns en hel del stöd att söka för den som vill testa hållbara lösningar i byggprojekt. Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar 17 strategiska innovationsprogram för samverkan inom forskning och innovation inom områden som är viktiga för Sverige. Bland annat Viable cities och Smart Built Environment riktar sig till samhällsbyggnadsbranschen. De flesta projekt jobbar med hållbarhet på något sätt.

Kristina Gabrielii är programchef för Smart Built Environment som jobbar med att öka digitalisering i samhällsbyggandet. I programmet är runt 250 aktörer aktiva. 

Kristina Gabrielii.

Foto: Smart Build Environment.

– Det är viktigt att digitaliseringen och den förändring som den innebär sker med målbilden ett hållbart byggande. Vi ska inte digitalisera bara för att det är kul utan göra en digital transformation som förbättrar till exempel säkerhet, resursanvändning, återbruk och möjliggör analyser för olika alternativ tidigt i processen.  Det är mer än teknik, det handlar om förändring av såväl beteende och arbetssätt som nya affärsmodeller och samarbetsformer, säger hon.

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier - och största risker

Ett sätt att gynna innovation i byggandet är också att starta lokala klimatinitiativ såsom LFM30 och Uppsala klimatprotokoll, regionala initiativ som Klimatsamverkan Skåne och region Västra Götalands Klimat 2030 och nationella som färdplanen för en fossilfri bygg- & anläggningssektor. Totalt just nu finns ett tiotal sådana samarbeten i Sverige. Men många fler är under uppstart.

Thomas Sundén är vd för Sustainable innovation som är med och driver LFM30 i Malmö. 

LFM30 samlar cirka 150 bygg- och anläggningsföretag i en ekonomisk förening för samverkan kring bygg- och anläggningsindustris användande av nya klimatsmarta innovationer. 

Tomas Sundén.

Foto: Sustainable innovation

– I uppbyggnaden av LFM30 har vi fokuserat på att överbrygga de hinder som vi vet finns för snabb marknadsintroduktion av hållbara innovationer. Vi har samlat en stor grupp av offentliga och privata huvudmän som vill skapa förändring och sammanför dem med akademi, stad och finansiärer. Vi vill lära dem att mäta sitt nolläge och de aktiviteter som ska ta dem till omställning, som den klimatberäkningsmetod vi utvecklat. Vi har också utbildat våra medlemmar i hur de kan utveckla de affärsmodeller som understödjer omställning och skapat en kommunikationsplattform för att hålla samman initiativet, säger Thomas Sundén.

Magnus Höij är vd för Innovationsföretagen. Hans medlemmar är väldigt sugna på att få vara med och bidra till nya hållbara innovationer. De har många idéer, både egen teknisk utveckling och design, men det finns också internationella influenser som bör föras till Sverige. För att nå dit måste samhällsbyggnadsbranschen komma ur den försiktighetskultur som finns i samhällsbyggnadsbranschen, tror han.

Magnus Höij är vd för Innovationsföretagen.

Foto: Innovationsföretagen

– Det finns gott om enskilda projekt med innovation, men överlag ser vi en konservativ kultur i samhällsbyggnadsbranschen. Vi försöker bidra till att vi får in kreativitet och nytänkande i bostadsbyggande men också infrastruktur och andra projekt, säger Magnus Höij.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.