Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nyproduktionen av studentbostäder tilltar

Publicerad: 24 april 2017, 10:05

Illustration: Petter Furå.

Nyproduktionen av studentbostäder fortsätter att öka under 2016 och 2017. Under 2017 förväntas minst 3 948 studentbostäder stå klara, en nivå som inte uppnåtts sedan 2002, uppger Studentbostadsföretagen.


Ämnen i artikeln:

StudentbostäderStudentbostadsföretagen

Det är framförallt i Stockholm som studentbostadsbyggandet ökar, mycket tack vare att flera nya aktörer etablerat sig.

Årets lägesrapport om Sveriges studentbostadsbyggande visar att nyproduktionen av studentbostäder är på väg mot nya rekordnivåer. Under 2016 färdigställdes minst 2 504 studentbostäder och under 2017 ökar antalet till 3 948 studentbostäder.

– Över 6 000 nya studentbostäder på två år är ett mycket välkommet tillskott på en marknad som på många sätt är obalanserad, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Studentbostadsaktörerna själva pekar bland annat på lägre bullerkrav som skapar mer tillgänglig mark och ökat fokus från kommunerna. De senaste årens brist har även skapat en attraktiv marknad för fler privata aktörer. Under 2017 står privata företag för över hälften av de nybyggda studentbostäderna.

Mycket av nyproduktionen sker i Stockholm, 8 av 10 färdigställda studentbostäder under 2017 byggs i huvudstaden. På andra håll i landet är läget annorlunda. Under 2017 byggs det knappt en enda studentbostad i varken Lund, Uppsala eller Göteborg. Dessa orter får dock ett större tillskott av studentbostäder från nästa år och framåt

– Studentbostadsbyggandet är på gång i Göteborg, och att det är något av ett pausår just 2017 beror till största del på att detaljplanearbetet är svårt att förutspå. Vi tar igen det från 2018 och framåt, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS Studentbostäder

Dock uppger man från Studentbostadsföretagen att det fortsatt saknas runt 17 000 studentbostäder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.