Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Nyproduktion konkurrerar på nytt sätt”

Publicerad: 3 oktober 2018, 05:07

Enligt en ny undersökning från SBAB/Booli är en ny konkurrenssituation mellan nyproduktion och begagnatmarknaden på väg att uppstå, sedan antalet nyproducerade bostäder till salu fortsatt ökar.


Ämnen i artikeln:

BooliSBAB

Undersökningen visar att det i september fanns totalt 21 723 nya bostadsrätter till salu, varav 14 604 i storstadslänen. I 12 län var det fler nyproducerade bostadsrätter till salu i september jämfört med i juni. I övriga län har antalet minskat, och storstadslänen står sammantaget för 67 procent av det totala utbudet.

Samtidigt fanns det under samma månad 21 907 begagnade bostadsrätter till salu. För den som letar ny lägenhet och har möjlighet att köpa finns det med andra ord mycket att välja på.

– Mycket pekar på att nyproduktionen på ett helt nytt sätt konkurrerar med begagnatmarknaden. Nu kan köpare av nyproduktion i många projekt titta på en befintlig lägenhet, till skillnad från att bestämma sig på ritningsstadiet, och jämföra den med en begagnad. Situationen är så pass ny att det är svårt att i dagsläget se effekterna av det nya läget, men det kommer att klarna på sikt, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

BooliSBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.