onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Nya siffror: Antalet privatägda lägenheter fler än de kommunala

Publicerad: 14 juli 2023, 10:23

Foto: Boverket, Mattias de Frumerie

De privata hyresvärdarna har gått om de allmännyttiga bolagen när det gäller antalet lägenheter i flerbostadshus. Det visar Boverkets årliga uppföljning.

Ämnen i artikeln:

SvepetBoverketHyresrätterBostadsrätter

R


Boverket har i uppdrag att årligen följa de allmännyttiga och kommunala bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden och denna gäller för åren 2020 och 2021.

Slutsatsen är att det privata ägandet sedan 2019 gått om det allmännyttiga när det gäller antalet lägenheter i flerbostadshus.

"Även om de allmännyttiga bostadsbolagen har producerat många nya bostäder fram till 2021 så har de även sålt ett stort antal. Det har gjort att ökningen av antalet allmännyttiga bostäder, totalt sett, har dämpats och därför inte kunnat hålla jämna steg med de privata fastighetsägarnas expansion", skriver Boverket.

Statistiska centralbyrån (SCB) med bearbetning av Boverket. På grund av förändrat statistikuttag hos SCB är siffror före 2013 svåra att jämföra med tiden därefter, enligt Boverket.

Foto: SCB, Boverket

Bostadsrätterna är den ägarkategori som har ökat mest.

– De finansiella förutsättningarna för bostadsbyggande har varit goda under de senaste åren, vilket har visat sig genom en hög byggtakt för både hyresrätter och bostadsrätter. Med det ekonomiska läge vi har i dag förväntas dock det totala bostadsbyggandet minska drastiskt de kommande åren, kommenterar Magnus Jacobsson, enhetschef på Boverket.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev