Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nya bullerregler förenklar byggande

Publicerad: 13 april 2015, 04:48

Regeringen har beslutat om en förordning som innehåller nya riktvärden för utomhusbuller. Ett höjt riktvärde för lägenheter upp till 35 kvadratmeter gör det lättare att bygga små lägenheter.


Ämnen i artikeln:

Mehmet Kaplan

Riktvärdet för små lägenheter höjs från 55 dBA till 60 dBA från den 1 juni. Detta är en av flera förändringar i regelverket som regeringen fattat beslut om, för att underlätta bostadsbyggande.

– Vi har nu fått en ny, väl avvägd, bullerförordning på plats som möjliggör byggandet av fler små lägenheter för unga och studenter och som samtidigt ger ett bra skydd för miljön och människors hälsa, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Rådande regler har det gjort det svårt att bygga nya ettor, framför allt i storstadsområdena. Om ett fönster vetter mot en trafikerad väg har regelverket satt stopp, då man haft krav på en tyst sida i lägenheten. Detta har gjort att man ofta fått bygga större lägenheter istället. I den nya förordningen finns inga krav på en ljuddämpad sida.

– Den nya bullerförordningen och regeringens bostadssatsning på 6,7 miljarder innebär stora steg i rätt riktning för att komma till rätta med bostadsbristen i Sverige, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Förordningen träder i kraft den 1 juni, och innehåller riktvärden för utomhusbuller från spår, väg och flygtrafik.

Maria Nordlander

Källa: Regeringen, Näringsdepartementet

Ämnen i artikeln:

Mehmet Kaplan

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.