Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny undersökning: 7 av 10 ordföranden i brf:er är män

Publicerad: 30 augusti 2022, 11:41

Bland ledamöter och suppleanter är det en desto jämnare fördelning mellan kvinnor och män, enligt undersökningen från allabrf.se.

Foto: AzmanL

En nyligen sammanställd undersökning från den ekonomiska förvaltaren, och digitala plattformen, allabrf.se visar att det är betydligt fler män som väljs till ordförandeposten i bostadsrättsföreningar i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Allabrf.se har landets största databas med information om Sveriges cirka 26 000 bostadsrättsföreningar. 

Resultatet baseras på en undersökning av samtliga aktiva bostadsrättsföreningar för året 2021, totalt 25 930 stycken. Enligt undersökningen visar fördelningen att endast 30 procent är kvinnor.

– Ofta talas det om vikten av jämställdhet i bolagsstyrelser, men det borde vara minst lika viktigt med att belysa jämställdhet i BRF:er. Bostadsrättsföreningar har stor påverkan på ekonomin samt boendemiljön för miljontals människor, här bör styrelser och boenden arbeta för jämställhet, kommenterar Rana Toubal medgrundare av allabrf.se.

När förvaltaren analyserar den resterande styrelsen, det vill säga ledamöter och suppleanter, är det en desto jämnare fördelning. Där ser vi en fördelning på 57 procent män och 43 procent kvinnor..

– Det är anmärkningsvärt att det är mer än dubbelt så vanligt att män får ordförandeposten. Det är bekymmersamt att kvinnor tenderar att väljas till eller välja mer tillbakadragna roller i BRF-styrelserna, fortsätter Rana Toubal.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.