Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny studie: Här bor landets tryggaste invånare

Publicerad: 18 december 2020, 12:10

I studien uppger 70 procent att utebelysningen är den viktigaste trygghetsfaktorn.

Foto: Mostphotos

43 procent av svenskarna uppger att de känner sig mycket trygga i sina bostadsområden, men resultatet skiljer sig stort i landet. Det visar en ny studie av Novus och Stockholms kooperativa bostadsförening.


Ämnen i artikeln:

SKB

Tittar man på landet som helhet uppger 43 procent att de känner sig mycket trygga och 46 procent att de känner sig ganska trygga i sina bostadsområden. Allra tryggast är norrlänningar, samt villa- och bostadsrättsägare, enligt studien.

– En nyckel för att skapa trygga bostadsområden är att blanda bostadsrätter, hyresrätter, kooperativa hyresrätter, egnahem och villor i samma område. Det bidrar till trygghet och social hållbarhet, säger Eva Nordström, vd på SKB, i en kommentar. 

Läs även: Jakobsberg ska bli tryggare – Citycon är med på planerna 

Undersökningen är beställd av Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, som har drygt 8 000 kooperativa hyresrätter i Stockholmsregionen. Ett område som ligger sämst till, för enligt studien är stockholmarna mindre trygga än genomsnittet i landet.

Läs även: Plattan blir tryggare – gynnar fastighetsägarna

På SKB säkerställer man tryggheten bland annat med hjälp av passersystem, belysning och genom att ha en egen fastighetsskötare på plats i varje kvarter. 

– Jag tror att vår största styrka är vår fastighetsnära förvaltning som håller daglig koll, samt medlemsengagemanget, säger bolagets förvaltningschef Madeleine Brisère, i en kommentar. 

I studien uppger 70 procent att utebelysningen är den viktigaste trygghetsfaktorn, tätt följt av goda grannkontakter och belysning i allmänna utrymmen.

Mycket trygg eller ganska trygg

1. Norrland, 95 procent

2. Boende i villa eller parhus, 94 procent

4. Hushållsinkomst 300 000–490 000, 85 procent

5. Stockholm, 85 procent

6. Hyresrätt, 79 procent

 

Källa: Novus

Mer om studien

• Undersökningen genomfördes i oktober bland den svenska allmänheten i åldern 18–79 år. Totalt har 1 007 webbintervjuer genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa urval. Svarsfrekvensen var 59 procent. 

• SKB har också ställt samma frågor som i Novus-undersökningen till sin medlemspanel. Den studien genomfördes av Norstat i november och totalt svarade 754 personer på webbenkäten.

 

Källa: SKB och Novus

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SKB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.