Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny studie: Bostadsägare redo att betala mer för klimatet – särskilt kvinnor

Publicerad: 20 augusti 2020, 06:04

Kvinnor är i högre utsträckning villiga att betala en högre månadsavgift för att föreningen ska göra miljöinvesteringar.

Foto: Syda Productions/Mostphotos

Bostadsrättsinnehavare är beredda att betala en högre månadsavgift för klimatsmarta investeringar. Det visar en årlig rapport från bostadsrättsförvaltaren Sveriges Bostadsrättscentrum. Studien lyfter även brister, som att var femte styrelseledamot inte har koll på föreningens ekonomi.


Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Rapporten släpps för tredje året i rad och har på kort tid blivit en viktig temperaturmätare för landets bostadsrättsföreningar, enligt bolagets vd Emil Lundström. 

– Trygghet och säkerhet, samt digitalisering är två ämnen som kommer att ges allt större vikt de kommande åren, säger han i rapporten. 

Lundström hoppas även att årets rapport ska ge vägledning för olika föreningars styrelsearbete. Rapporten pekar nämligen på flera uppenbara brister såsom slarv med avgifter, bristfällig information och kompetensbrist. 

Foto: SBC

Sju procent av de tillfrågade och var femte styrelseledamot har liten eller ingen koll på föreningens ekonomi, enligt rapporten. 

– Det är problematiskt inte minst då styrelseledamöter har ett personligt ansvar över att föreningen följer lagar och regler, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC, i en kommentar. 

Öppnar plånboken för miljön

Rapporten listar även vad landets bostadsrättsägare kan tänka sig att betala

extra för per månad. Miljöåtgärder, satsningar på gemensamma utrymmen, oförutsedda fastighetsutgifter, säkerhetslösningar och digitala lösningar hamnar överst på listan. 

– Det visar dels på en vilja att bidra till en grönare förening och en förståelse

för att de gemensamma utrymmena har en roll att spela när bostadens totala värde beräknas, säger Markus Pålsson.

Foto: SBC

Kvinnorna är mer benägna att betala för miljön än männen. 

Säkerheten under lupp

Det råder en del orosmoment kring säkerhet och trygghet. Närmare hälften av styrelsemedlemmarna känner sig trygga i hemmet, men lika många uppger att obehöriga i trapphuset bidrar till otrygghet. Det är en fråga som föreningar kommer att behöva jobba mer med framöver, enligt Johan Lundin, marknadsområdeschef på SBC.

– Det handlar om enkla medel som inte behöver kosta mycket pengar. Exempelvis bör styrelsen se till att det finns rutiner för hur ett starkt skalskydd bibehålls, genom bland annat regelbundet byte av portkod och kontroll av fastighetens yttre delar så som fönster och dörrar.

Foto: SBC

Digitala lösningar väntas öka

När det gäller digitalisering så ligger smarta lås och belysning på topplistan. 

– Det är tydligt att tiden nu blivit mogen att vid planerat underhåll samtidigt överväga och inkludera digitala investeringar som genererar värde till föreningen, kommenterar Helena Klåvus, CIO på SBC. 

Smart porttelefon, digitalt bokningssystem för tvättstuga, digital informationstavla, boendeapp och digitala soprum är övriga önskemål. Det visar sig att dubbelt så många män än kvinnor är beredda att betala en högre månadsavgift för digitala lösningar. 

Teknik kan hjälpa men också stjälpa. Vanliga störningsmoment bland boende är felsortering i automatiska soprum, grannar som laddar elbil i gemensamt garage, störande ljud från robotar, smutsiga touchscreens, grannens drönare, bud som springer i trappuppgången, Google-home plockar upp felaktiga beställningar från omgivningen, solceller som bländar, elektroniska postlådor ändrar adress och gräsklippare som kör sönder leksaker. 

Mer om studien

Genomförs av Ipsos NORM på uppdrag av Sveriges Bostadsrättscentrum AB (SBC). 

 

I undersökningen har 1 000 bostadsrättsägare i åldrarna 18 till 65 år gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt samt säkerhets- och digitaliseringsperspektiv. 

 

Undersökningen genomfördes under januari 2020 i form av en webbenkät.

 

Källa: SBC

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.