Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport: Stora delar av miljonprogrammet i behov av upprustning

Publicerad: 28 oktober 2021, 14:39

Drygt hälften av alla lägenheter i miljonprogrammet är i behov av upprustning, det visar NCC:s senaste rapport med siffror från SCB.


Ämnen i artikeln:

NCCSCB

Rapporten visar att 330 000 bostäder är i behov av upprustning, där 140 000 lägenheter är i akut behov. Dessutom presenterar rapporten förslag på hur en hållbar upprustning ska genomföras.

 – Upprustningen av miljonprogrammet är en av de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför de kommande åren. Vi ser områden som är i akut behov av renovering och av åtgärder för att skapa trygga och bra när- och boendemiljöer, samtidigt som husen också behöver klimat- och tillgänglighetsanpassas, säger Henrik Landelius, chef på NCC Building Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs även: Hembla: ”Viktigt att inte slå undan benen på våra hyresgäster”

I rapporten har NCC låtit SCB ta fram ny statistik över värdeårsförändringar i miljonprogramsbeståndet i hela landet. Statistiken omfattar totalt 430 000 hyreslägenheter byggda mellan 1965 och 1974, varav drygt 100 000 lägenheter redan genomgått upprustning. 

Enligt Sverige Allmännyttas rapport från 2017 uppgick upprustningsskulden till cirka 165 miljarder kronor. Givet att samma grav av upprustningsbehov finns i hela miljonprogrammets bestånd, motsvarar det en kostnad på omkring 500 miljarder kronor.

– Våra medlemsföretag runtom i landet lägger i dag stora resurser för att rusta upp och modernisera sitt fastighetsbestånd med ambitionen att göra det än mer attraktivt. För att bolagen ska kunna fortsätta med detta och kunna öka renoveringstakten på ett hållbart sätt krävs ytterligare åtgärder från regering och myndigheter, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, i pressmeddelandet.

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NCCSCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.