Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport: Så vill vi bo i framtiden

Publicerad: 5 september 2019, 05:30

Foto: Sveriges Arkitekter

LISTA. Archus arkitekter har kartlagt morgondagens boendetrender. “De ökade byggpriserna och vårt mer urbana levnadssätt öppnar upp för en rad spännande trender”, säger Erik Bruhn, arkitekt och vd på Archus Arkitektur.


Ämnen i artikeln:

Archus

Archus Arkitektur har kartlagt morgondagens boendetrender. “Vi befinner oss just nu i en mycket intressant brytpunkt”, säger Erik Bruhn, arkitekt och vd på Archus Arkitektur.

Hållbara och skräddarsydda livsstilsboenden med en balans mellan privatliv och gemenskap. Så kan de starkaste boendetrenderna sammanfattas, enligt Archus Arkitektur.

– De ökade byggpriserna och vårt mer urbana levnadssätt öppnar upp för en rad spännande trender. Vi befinner oss just nu i en mycket intressant brytpunkt; de fyra väggarna, golvet och taket är detsamma, men boendet kommer att förändras mycket de kommande åren, säger bolagets vd Erik Bruhn i ett pressmeddelande.

SÅ HÄR LISTAR BYRÅN FRAMTIDENS BOENDETRENDER

Boytan minskar radikalt

Ökade byggpriser och förändrat ränteläge ökar intresset för mindre bostäder, men inte på bekostnad av bekvämligheter. Även de äldre, som faktiskt har råd att bo stort, väljer att växla ner till mindre bostäder.

Skräddarsydda lösningar

Livsstilsboenden som möter olika målgruppers krav och önskemål ökar. Unga vill ha en typ av boende och familjer en annan. Däremot klumpas inte längre den äldre generationen ihop som målgrupp i 55 plus-boenden. Enligt Archus Arkitektur är det stor skillnad på reslystna 55-åringar, aktiva 65-åringar och 75-åringar som uppskattar närhet till vård och samhällsservice.

Lyx, bekvämlighet och status

Alla typer av bekvämligheter ökar, som concierge-service, pool, gemensamma faciliteter, övernattningslägenheter, rekreation och närhet till golf, båtliv, ridsport och friluftsliv. Fastighetsförvaltaren hjälper till med allt från glödlampsbyten till att boka bilservice. Bostaden blir mer av en statussymbol, enligt byrån som skriver: “Svenskarna har äntligen krupit ur sin mussla och blivit mer kontinentalt sociala, samtidigt som all form av bekvämlighet blir viktigare”.

Gemenskap i lagom dos

De gemensamma ytorna ökar och fler vill umgås med grannar och vänner i gemensamma vardagsrum, trädgårdar, kök och uteplatser. Det beror enligt byrån bland annat på att allt fler flyttar ifrån sina hemorter och därav vill ingå i ett socialt sammanhang. Men en balans mellan det egna privatlivet och det gemensamma är fortfarande viktig.

Hållbarhet rankas högt

Supereffektiva, centrala bostäder med hållbara materialval blir allt vanligare. Framför allt tegel och trä används i olika former, enligt Archus Arkitektur. Att renovera minimalt är en annan tydlig trend. “Det är enkelt att lyxrenovera – att slita ut allt och sätta in nytt, men att renovera effektivt är betydligt svårare”, skriver byrån. I takt med att bopriserna ökar kräver även allt fler köpare kvalitet och hållbarhet i gengäld för att säkra sin investering över tid.

Foton: Archus Arkitektur

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Archus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.