Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport: Minimodell för social housing kan bekämpa hemlösheten

Publicerad: 18 februari 2020, 13:16

Bild 1/2  Anna Granath Hansson presenterar rapporten på Fores i Stockholm.

Foto: Teresa Ahola

På tisdagen publicerade tankesmedjan Fores en ny studie om social housing i Sverige. På plats fanns rapportförfattaren Anna Granath Hansson, doktor i fastighetsvetenskap vid KTH, för att presentera sina slutsatser.


Ämnen i artikeln:

Anna Granath HanssonSocial Housing

Rapporten lyfter tre potentiella modeller för en social bostadssektor i Sverige, med möjligheter och utmaningar, men landar slutligen i en minimodell. 

– Det mest realistiska politiskt sett är att tillämpa en mycket begränsad modell för att minska hemlösheten, säger Anna Granath Hansson, doktor i fastighetsvetenskap vid KTH.

En klar målsättning och en tydligt definierad målgrupp är bland det viktigaste när man utformar den här typen av reformer, enligt Granath Hansson.

– Den här rapporten bör ses som ett första steg och syftar till att förtydliga den ibland väldigt luddiga debatten om ämnet.

Läs även: ”Social housing leder till ökad segregation” 

Ute i Europa varierar utformningen stort, beroende på målgruppsval, grad av subvention och stadsbyggnadsideal. Men det är inget som har fått grönt ljus i Sverige. 

Kritiken mot sociala bostadssektorer kretsar ofta kring kostnader, tröskeleffekter, inlåsningseffekter och målgruppsurval.

Men Granath Hansson menar att något måste göras då de kommunala kostnaderna i Sverige skenar för resurssvaga hushåll som står utanför bostadsmarknaden. 

– Det sker en rundgång på pengar.

Hon hänvisar till erfarenheter från Finland och Norge, snarare än övriga Europa. 

– Det kräver dock tydliga offentliga roller i ett socialt bostadssystem och nya, anpassade bostadspolitiska verktyg. 

Något hon knappast tror att det finns ett politiskt stöd för i Sverige. 

I publiken satt fastighetsekonomen Hans Lind, som ställde sig upp för att kommentera detta. 

– Vi måste ändå vara tydliga med att den här ”snälla modellen”, som presenteras i rapporten, inte räcker. Det behövs politiskt stöd för mer avancerade modeller. 

Panelsamtal väckte diskussion

Efter presentationen följde ett panelsamtal om rapporten. Andreas Bergström, tillförordnad vd på Fores, påpekade att en social bostadssektor bör räknas som vilket som helst instrument inom bostadspolitiken. 

– Alla system har för- och nackdelar. Den kommer inte att lösa alla problem, men det kan vara värt att prova några olika varianter för att minska segregationen genom utspridda, kvoterade lågprislägenheter, i kontrast till betongenklaver.

På plats fanns även Micael Nilsson, filosofie doktor i historia och expert på bostadssociala frågor, Boverket, för att diskutera rapporten. 

– Vi har länge försökt påpeka att det behövs nya insatser. Anna lyfter några användbara förslag. 

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, tror att Sverige kan tillämpa flera olika lösningar. 

– Folk som debatterar frågan verkar inte ha koll på hur stort problemet är. Social housing kan användas som ett komplement till dagens system.  

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, är inte helt emot idén, så länge man inte hänvisar till Wien-modellen. 

– Annas modell har landat i den lilla modellen, med fokus på de hemlösa, vilket stämmer väl överens med dagens generella bostadspolitik. Vi är emot social housing, men inte emot särskilda bostäder för utsatta. 

Han saknar däremot kostnadsbilden för lösningen i rapporten, ”En social bostadssektor i Sverige?”.

– Jag tycker att det hade varit bättre om vi hade fått den. De flesta säger inget om vad det kostar och jag tror att det skulle bli för dyrt att bygga nya bostäder för låginkomsttagare.  

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.