Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport: Kollektivtrafiken viktig när unga väljer boende

Publicerad: 5 november 2020, 09:27

Nästan 80 procent av de svarande kan tänka sig att bo i ett geografiskt sämre läge om det finns kollektivtrafik tillgängligt inom fem minuters gångavstånd. Foto: Mostphotos

Hyresgästföreningens purfärska rapport lyfter ungas boendepreferenser i hopp om att nyproduktionen bättre ska matcha behoven. Det finns tre saker som finns med på priolistan.

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Byggfesten fortsätter men har inte lyckats lösa den svåra bostadsbristen, särskilt i storstadsområdena. Samtidigt är nyproduktionen för dyr för de flesta ungdomar, enligt Hyresgästföreningens rapport ”Så vill unga bo”. 

– Min förhoppning är att lyfta variationen av ungas önskemål, så att de kan speglas i bostadsbyggandet framöver, säger Malin Hole, bostadspolitiskt ansvarig på Hyresgästföreningen region södra Skåne, i en kommentar. 

Läs även: Malmös nya strategi: ”1 300 bostäder för unga” 

Trygghet, goda kommunikationer och delade ytor är tre saker som värderas högt av unga, enligt rapporten. 

Hur viktigt är följande när du väljer boende?

Foto: Hyresgästföreningen

Nästan 80 procent av de svarande kan tänka sig att bo i ett geografiskt sämre läge om det finns kollektivtrafik tillgängligt inom fem minuters gångavstånd. 

Kan du tänka dig att bo i ett geografiskt sämre läge om det finns god tillgång till kollektivtrafik?

Foto: Hyresgästföreningen

Läs även: ”Långa handläggningstider fördyrar bostadsbyggen” 

Att dela på utrymmen i sin lägenhet och fastighet är också intressant. Funktionen unga helst delar på är tvättstuga, men ungefär 20 procent kan tänka sig att dela kök och vardagsrum med andra. 

Vad av följande skulle du kunna tänka dig att dela med andra och därmed inte ha tillgång till din egen lägenhet?

Röd: Nej, inte alls Grön: Ja, absolut Foto: Hyresgästföreningen

Mer om rapporten

• Enkäten har gjorts med 600 unga som är 18–35 år för att ta reda på vad de prioriterar i sitt boende och till vilket pris.

• Rapporten är en del av bakgrundsarbetet till projektet ”1000 ungdomsbostäder”, som med breda samarbeten verkar för att bygga nya ungdomsbostäder med rimliga hyror i Malmö. 

• Målsättningen med rapporten är att ge byggbranschens parter och beslutsfattare fördjupad kunskap om målgruppens önskemål för att lättare kunna reflektera över om man bygger rätt boendemiljöer för unga och till rätt pris. 

 

Källa: Hyresgästföreningen

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev