Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Ny rapport: Fyra beteendeförändringar sedan coronan slog till

Publicerad: 5 November 2020, 14:13

Mer tid spenderas på hemmakontoret som många därmed väljer att uppgradera.

Foto: Mostphotos

Pandemin sätter sina spår på bostadsmarknaden och CBRE listar redan nu uppenbara beteendeförändringar.


Ämnen i artikeln:

CBRECoronaviruset

Det har varit ett ovanligt år med den globala pandemin och nu har fastighetskonsultbolaget CBRE tagit reda på hur det har påverkat våra vanor och bostadsmarknaden. 

– Vi ser bland annat att arbete hemifrån ökar behoven av utrymmen i bostaden, säger Daniel Holmkvist, Head of Valuation och Lisen Heijbel, Head of Capital Markets, i en kommentar. 

Fler satsar också på att inreda hemmakontoret för att få en lugn och ergonomisk arbetsplats, enligt rapporten. 

Läs även: Bottennapp för investeringar - men ett segment blomstrar 

Även lågprisförsäljningen ökar i hela Norden som följd av den ekonomiska osäkerheten, uppsägningar och permitteringar i spåren av coronakrisen. Hantverks- och trädgårdsbutiker väntas också öka sin försäljning i år. 

Försäljningen väntas öka allra mest i Sverige.

Foto: Euromonitor

Försäljningen av heminredning och trädgård ökar i samtliga länder.

Foto: Euromonitor

Fler väljer landsbygden

Distansarbetet har även resulterat i att färre behöver pendla på daglig basis, vilket i längden kan innebära att allt fler människor väljer att bo i förorter, mindre regionala städer eller på landsbygden, enligt rapporten. 

Statistics i Finland rapporterade nyligen att antalet människor som flyttar från städerna till landsbygden redan har multiplicerats under andra kvartalet 2020, jämfört med föregående år. 

Fler kör också bil nu för att undvika kollektivtrafiken under coronan, gärna elbilar och hybrider som anses vara bättre för miljön. 

Läs även: Handeln smittad, men snart dominerar digitala lösningar 

Rapportförfattarna tycker dock att det är för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser om pandemins effekter på bostadsmarknaden och tror samtidigt att stadens utbudsmix kommer att fortsätta locka åtminstone enmanshushållen efter coronan.  

– Det vore för djärvt att säga att urbaniseringstrenden har upphört, eftersom det är en trend som har varit en vanlig kraft i Norden i mer än tvåhundra år, säger Daniel Holmkvist och Lisen Heijbel.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CBRECoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.