Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport föreslår att reglerna för kommunala bostadsköer görs om

Publicerad: 6 maj 2020, 11:42

Fores publicerade på onsdagen en rapport om bostadsköer. ”Jag lämnar en grov skiss på hur bostäder kan fördelas utifrån behov”, säger forskaren Fredrik Kopsch vid Lunds universitet.


Rapporten föreslår framför allt ett kösystem, inspirerat av Wien-modellen, med förhoppningen att kunna sålla bort sökanden som står i kön för ”säkerhets skull” eftersom det är så billigt.  

– Jag lämnar en grov skiss på hur bostäder kan fördelas utifrån aktuella behov, säger forskaren Fredrik Kopsch vid Lunds universitet, när rapporten presenteras på Youtube. 

På så sätt skulle förhållandevis billiga bostäder i första hand kunna fördelas till dem med störst behov. 

Kriterier måste framföras

Rapporten föreslår att bostadssökanden ska kunna ställa krav på rimligt pendlingsavstånd och lägenhetsstorlek utifrån hushållets storlek. Men det bör inte vara möjligt att tacka nej till en bostad hursomhelst.

– Förslaget är att man ska strykas ur systemet i tre år om man tackar nej till en bostad trots att kriterierna uppfylls, säger Fredrik Kopsch. 

Läs även: Larsson: ”Går inte att pressa in hyresrätter” 

Så här kommenterar Andreas Bergström, Fores vice vd och ansvarig för projektet ”Hitta hem – en ny social bostadspolitik”, rapporten. 

– Vi vill föra in en tanke om alternativ till dagens bostadsköer, så att systemet blir mer rättvist och snabbare ger lägenheter åt dem som i dag hamnar i kläm. 

Rapporten lyfter att bostadsförmedlingen i första hand ska överlåta större lägenheter till trångbodda, samt prioritera låginkomsttagare, förutsatt att de klarar av de gränser som sätts av hyresvärden. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News